Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Pártos keresőprogram

2006. március 18.

Érdekli a politika, de elege van abból, hogy a nagy internetes keresők olyan oldalakat ajánlanak, amelyek nem felelnek meg ideológiai ízlésének? Van megoldás.

Érdekli a politika, de elege van abból, hogy a nagy internetes keresők olyan oldalakat ajánlanak, amelyek nem felelnek meg ideológiai ízlésének? Van megoldás.

„A személyre szabott keresésekre specializálódott Kosmix új szolgáltatása lehetővé teszi, hogy politikai hovatartozás alapján keressünk az interneten” – olvassuk a Wired webmagazinban.

Ha valamilyen speciális információra van szükségünk, különösen olyan témában, amelyről rengeteg forrás van a neten, akkor rendszerint nehezen boldogulunk a nagy keresők, például a Google segítségével. A Kosmix első, már a kísérleti fázison túljutott keresőlapja, a Kosmix Health ezen próbál segíteni az egészség témakörében.

Az adott keresőszóhoz tartozó találatok nem ömlesztve, hanem kategóriák szerint csoportosítva jelennek meg. Ha a „bird flu” (madárinfluenza) kifejezést ütjük be az egészségügyi keresőlapba, akkor a program elkülöníti a betegség megelőzésével, tüneteivel, vagy kezelésével kapcsolatos információkat. 

A Kosmix új, még kísérleti fázisban lévő politikai keresője is hasonló módon működik. Minden kereséskor három kategóriába – liberális, konzervatív és libertárius – rendezi a találatokat. Így könnyen megtalálhatjuk a politikai ízlésünknek megfelelő oldalakat.

Amikor az abortusz szóra kerestünk, a konzervatív találatok közt az első egy abortuszellenes szervezet portálja volt. A libertárius találatok között szemlénk írásának időpontjában a capitalism.org Az abortusz életpárti, az abortuszellenesség viszont élet- és kapitalizmusellenes című állásfoglalása jelent meg legelöl. A liberális találatok között egy családtervezési szájt került a főhelyre, amely ellenzi az abortuszhoz való jog csorbítását, s inkább a nem kívánt terhesség megelőzésében akar segíteni.

A Kosmix vezetői szerint a politikai kereső által lehetővé tett testreszabott keresés nem a hasonszőrűek elkülönülését szolgálja, hanem a politikai párbeszédet mozdítja elő. „Szerintem egy ilyen kereső különösen a választási kampányok idején tesz jó szolgálatot – idézi a Wired Mark Johnsont, a cég termékmenedzserét. – Mindenkinek más a véleménye, és az a normális, ha az ember megnézi, mit mondanak a másik párt hívei.”