Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A családi boldogság titka

2006. március 21.

Az egyenjogúságra vágyó feministák egy felmérés szerint boldogtalanabbak, mint a hagyományos családban élő nők. De nem lehet, hogy a régimódiak épp a feministák harcának köszönhetik boldogságukat?

Az egyenjogúságra vágyó feministák egy felmérés szerint boldogtalanabbak, mint a hagyományos családban élő nők. De nem lehet, hogy a régimódiak épp a feministák harcának köszönhetik boldogságukat?

Az amerikai feminizmust a nemrég elhunyt Betty Friedan rázta fel csipkerózsika-álmából a hatvanas években. Az ötvenes években a média, különösen a női magazinok és a nőknek szóló hirdetések boldogságban úszó nők illúzióját keltették. A média azt sugallta, hogy ezek a nők azért olyan boldogok, mert lemondtak a karrierről, és a háztartásnak, a gyermeknevelésnek szentelték magukat.

Friedan szét akarta zúzni ezt a képet, ami jórészt sikerült neki. A vele egykorú anyákkal készített interjúi azt igazolták, amit saját bőrén is tapasztalt, hogy ti. a főállású anyák élete korántsem olyan boldog, mint azt az idilli kép sugallja. Az amerikai nők nem elégedettek a házitündér szerepével.

1963-ban megjelent könyve, A nőiesség mítosza az egyenjogúság nevében állt ki amellett, hogy a nőknek is joguk van kibontakoztatni képességeiket. Hogy nem azért tanulnak, hogy aztán egész nap főzzenek, mossanak, takarítsanak, és gyereket pesztráljanak.

A University of Virginia két szociológia professzora, W. Bradford Wilcox és Steven L. Nock, nemrég publikált tanulmánya megcáfolni látszik azt a feltételezést, hogy a háztartásbeli feleségek boldogtalanabbak a karriert csináló nőknél.

„A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a háztartásbeliek boldogabbak, mint a dolgozó nők – foglalja össze a tanulmányt Meghan O’Rourke, a Slate publicistája. – A progresszív szelleműek, vagyis a feminista eszményeket leginkább elfogadók közt volt a legtöbb boldogtalan. Ebből arra lehetne következtetni, hogy a feminista ideálok, és nem a háztartási tennivalók teszik boldogtalanná a nőket.”

A konzervatívok és a liberálisok összecsapása nem maradhatott el. John Tierney, a New York Times konzervatív  publicistája úgy értelmezi a felmérés eredményét, hogy a feministák által áhított egyenlőség nem boldogítja a nőket. A feministák és a liberálisok szerint viszont a kutatás csak azt bizonyítja, hogy a nők helyzete még mindig elmarad az elvárásaiktól.

„De egyik félnek sincs teljesen igaza – állítja O’Rourke. – Lehetséges egy olyan magyarázat is, hogy a régimódi házasságban élő nők éppen a feminizmusnak köszönhetően boldogabbak.” A férjek ma már sokkal nagyobb részt vállalnak a házimunkából és a gyereknevelésből. A hagyományos családban is. Hála a feministáknak.