Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A Dan Brown-kód

2006. március 24.

A plágiumperben tett írásbeli vallomásában a Da Vinci-kód szerzője elárulja a titokzatos bestsellerek írásának receptjét. Mérvadó kritikusok szerint a beadvány jobb, mint maga a könyv.  

A plágiumperben tett írásbeli vallomásában a Da Vinci-kód szerzője elárulja a titokzatos bestsellerek írásának receptjét. Mérvadó kritikusok szerint a beadvány jobb, mint maga a könyv.  

Krisztus nem halt meg a keresztfán, hanem feleségül vette Mária Magdolnát, leszármazottai ma is élnek… A történetet egy 1983-ban megjelent könyv, a Szent Vér és a Szent Grál is feldolgozta. Szerzői plágiumpert indítottak Dan Brown ellen.

Az ügyet kezdetben azzal az érdeklődéssel fogadta a sajtó, ami egy olyan sztárnak jár, mint a Da Vinci-kód írója, hiszen csak ebből a könyvéből 40 millió példányt adtak el. De aztán kezdett unalomba fulladni a dolog, mert az aprólékos filológiai összehasonlítások már senkit sem érdekeltek.

Az újságírók az alkalomhoz illően különféle összeesküvés-elméleteket találtak ki, például azt, hogy az egész per közönséges reklámfogás. A londoni Times komolyabban vette a dolgát, s azzal próbálta szórakoztatni a közönséget, hogy kitette a honlapjára Dan Brown írásbeli tanúvallomását, s ezzel valóban sikerült is megragadnia az igényesebb olvasók figyelmét.

David Sillito, a BBC művészeti riportere „a sikerkönyv-írás mesterkurzusának nevezi” a 69 oldalas kéziratot. Bryan Curtis, a Slate házi kritikusa pedig egyenesen azt állítja, hogy Dan Brown valójában „inkább irodalmi emlékiratnak szánta a szöveget, mint bírósági beadványnak”, s hogy „eddig ez a legizgalmasabb írása”.

A vallomás vagy emlékirat egyik fejezete ezt a címet viseli: A krimi, mint tudományos előadás. Hogy kerül az előadás a krimibe? Egy kis trükkel.

A történet hőseinek egy része tudós. Fontos, hogy különböző tudományszakok és áltudományok művelői legyenek, mert így módjukban áll előadásokat tartani egymásnak. S ezekben az író elsütheti mindazt az ismeret- és babonaanyagot, amit kutatásai során összegyűjtött.

Sok más trükk is kell persze ahhoz, hogy a tudóskodó előadásokból olyan krimi kerekedjék, mint a Da Vinci-kód. Ezeket is elárulja a szerző. Összesen 218 pontban. Legfeljebb ha száz érinti a per tárgyát, a többi a lelkes olvasóknak és talán a reménybeli krimi-íróknak szól.