Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Mondá az Úr: Elegem van Blairből

2006. március 28.

A miniszterelnök Istent is belekeveri az iraki háborúba. A Monty Python egyik hőse ezért ráhúzza a vizes lepedőt. Az anglikán főpap inkább mentegeti.  

A miniszterelnök Istent is belekeveri az iraki háborúba. A Monty Python egyik hőse ezért ráhúzza a vizes lepedőt. Az anglikán főpap inkább mentegeti.  

„Egy magát megnevezni nem kívánó magasrangú tisztviselő elárulta, hogy az Úr nagyon dühös Tony Blairre, amiért megpróbálta Őt belekeverni az iraki bombázásba. Gábriel arkangyalhoz közeli forrásból tudjuk, hogy a Mindenható tombolt, amikor értesült róla, hogy szenteskedő politikusok gátlástalan kijelentései szerint Ő is jóváhagyná bestiális cselekedeteiket. Pedig Ő egyáltalán nem nyilatkozhat ilyen ügyekben, mert köti a kezét az IÚK Konkordátum, amely szerint Isten Útjai Kifürkészhetetlenek.”

A szatirikus szöveg, amelyből szemlénk címét kölcsönöztük, Terry Jones, a legendás Monty Python Repülő Cirkusza egyik szerzőjének és főszereplőjének tollából származik. Az alkalmat az adta a Pythonnak, hogy a brit miniszterelnök egy népszerű tv-műsorban kijelentette: az iraki háborúhoz hasonló nehéz döntésekben a lelkiismeretére hallgat, s így keresztény hite is befolyásolja. Amiként az Úr fogja megítélni azt is, hogy helyesen cselekedett-e.

A műsorvezető megkérdezte: „Tehát imádkozik, mielőtt meghoz egy ilyen döntést?” Blair finoman elhárította a kérdést: „Nos, ilyesmiről nem szeretnék beszélni.”

Michael White, a Guardian politikai rovatvezetője ebbe kapaszkodik bele, hogy mentse, ami menthető: „George Bush kijelentette, hogy egyenesen Isten mondta neki, indítson háborút Irak ellen. Blair úr viszont ügyelt rá, hogy hitét ne keverje bele a politikai beszédbe.”

Az ügy a Canterbury érseket, Rowan Williamst is megszólalásra bírta. Az egyébként meglehetősen szókimondó, és a csípős megjegyzésektől sem tartózkodó főpap is mentegeti a miniszterelnököt, és rosszallja a dolog médiabeli tálalását.

Az érsek nemrég terjedelmes interjút adott a Guardiannek más, fontos kérdésekről, s a beszélgetés végén ő maga terelte a szót a miniszterelnök szenzációs megjegyzésére: „Azt hiszem, Blair csak azt akarta mondani, amit bármely hívő mondana. Valami ilyesmit: Amikor döntenem kell, különösen egy rettentően nehéz kérdésben, tudatában vagyok, hogy döntésem helyessége végső soron nem azon múlik, hogy mit gondolok én, és mit gondol a közvélemény, hanem azon, hogy mit gondol az Úr. Vívódom, imádkozom, mérlegelek, mindent elkövetek, amit lehet, de tudom, hogy nem vagyok tévedhetetlen, s a végén az Úr ítél fölöttem.”

„Ebben szerintem nincs semmi különös, ez egyszerűen a vallási meggyőződés, s örülök, ha ilyesmit hallok – folytatta az érsek. –  Az viszont már valóban elég furcsa, hogy a média mindjárt úgy dolgozta föl, mintha ez lett volna a sztori: Nekem (mármint Blairnek) Isten mondja meg, mit csináljak.”

A főpap úgy gondolja, hogy azért forgatták ki Tony Blair szavait, mert „sokan valami gyanús, veszedelmes erőt látnak a vallásban, amely arra készteti az embereket, a miniszterelnököket és a terroristákat, hogy elbízzák magukat”.