Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Balos Rómeó, republikánus Júlia

2005. július 10.

A lány 19 éves naiv republikánus. A fiú marxista. Lehet-e szerelem elég vak ahhoz, hogy két ennyire különböző politikai beállítottságú fiatal egymásra találjon? Bridget Johnson elmélkedik a kérdésről.

A lány 19 éves naiv republikánus. A fiú marxista. Lehet-e szerelem elég vak ahhoz, hogy két ennyire különböző politikai beállítottságú fiatal egymásra találjon? Bridget Johnson elmélkedik a kérdésről.

A Wall Street Journal véleményrovatában teszi fel a csak részben költői kérdést. Johnson ugyanis szép emlékeket őriz egy politikával teli főiskolai románcról: "Az újraelosztásról vitatkoztunk, nem mintha lett volna vagyonunk. Ha a fiúm marxista gyűlésre indult, így búcsúztam: Érezd jól magad a kommunista agymosáson."

Az ellentétek vonzzák egymást, mondják. De vajon tényleg összeillik Che Guevara híve és egy republikánus lány? Vagy konzervatív csak egy másik konzervatívval randizhat? Ezt támaszthatja alá, hogy egyre több pártszimpátia alapján működő internetes párkereső ajánlja szolgáltatásait. A liberálisok például a Democratic Singles Network-ön, a republikánusok pedig a Conservadate-on kereshetik meg életük ideológiai szempontból is megfelelő párját.

Bridget Johnson személyes tapasztalatai mégsem igazolják, hogy a hasonló pártpreferenciájú emberek illenek egymáshoz: "Unalmas olyasvalakivel együtt lenni, aki mindenről pontosan ugyanazt gondolja, mint én" - vallja be. Sőt hozzáteszi, hogy ambiciózus republikánus nőként nehezen jutna dűlőre egy republikánus udvarlóval, hiszen a konzervatívok többnyire családot akarnak alapítani, és ideális feleségnek a gyerekeket nevelő háztartásbelit tartják. "A liberális pasik - írja - sokkal jobban tolerálják a függetlenségemet."

Nem könnyű a politizáló szinglik sorsa. Az ellentététes ideológia követői idegesítők, a hasonszőrűek unalmasak. Maradnak a semlegesek. Johnson szerint azonban éppen "a politikai apátia a legkiábrándítóbb. Na meg persze a komcsik."