Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Az orgonasíp káros az egészségre

2006. április 4.

Egy új uniós szabály értelmében nem szabad ólmot tartalmazó orgonasípot készíteni. A kisiparosok szerint ólom nélkül nem lehet, ezért aláírást gyűjtenek, és diktatúrát kiáltanak.

Egy új uniós szabály értelmében nem szabad ólmot tartalmazó orgonasípot készíteni. A kisiparosok szerint ólom nélkül nem lehet, ezért aláírást gyűjtenek, és diktatúrát kiáltanak.

Az EU direktívákkal kapcsolatban számtalan kacsát tartanak számon. Az egyik szerint a kötéltáncosoknak brüsszeli előírás szerint védősisakot kell viselniük. Egy másik szerint minden tojásra rá kell pecsételni a tyúk nevét és a lejárati időt. Felröppent az az álhír is, hogy az EU előírja, milyen magas lehet egy hintaló.

De vannak olyan hírek is, amelyek elsőre hangosan hápogó kacsának tűnnek, mégis igazak. „A veszélyes anyagot tartalmazó elektromos készülékre vonatkozó új szabály értelmében korlátozni fogják az orgonasíp-készítést” – olvassuk a New York Timesban.

A júliusban életbe lépő szabályt a kiselejtezett mobiltelefonok és számítógépek környezetszennyező hatásának csökkentése érdekében hozták. A négy éve elfogadott utasítás előírja, hogy semmilyen elektromos készülék nem tartalmazhat 0,1 százaléknál több nehézfémet. Az orgonasípokban pedig akár 50 százalék is lehet az ólom aránya.

Mivel a levegőt ma már általában egy ventillátor juttatja a sípba, ezért a szabályt ebben az esetben is alkalmazni kell. A régimódi, lábbal hajtott orgonákra viszont nem vonatkozik az előírás.

A Brit Orgonaépítők Szövetsége felhívta a figyelmet a visszás helyzetre. A kormánytól várták, hogy fellép a direktíva ellen, de hiába. „A Kereskedelmi és Ipari Minisztérium nevének elhallgatását kérő vezetője szerint az orgonasíp-készítőknek kell mentességet kérniük Brüsszeltől.”

Az Európai Bizottság állásfoglalásban biztosította a sípkészítőket, hogy „a cél nem az ősi hagyomány felszámolása”, hanem az egészségügyi és környezetvédelmi szempontok érvényesítése. Azzal bíztatták őket, hogy a már meglévő orgonákra nem vonatkozik a rendelet, ezért ezekben minden további nélkül kicserélhetik az elromlott sípokat. De azt megerősítették, hogy az új sípok készítéséhez mentességet kell kérniük.

Barbara Helfferich, a bizottság környezetvédelmi ügyeiért felelős szóvivője jelezte, hogy csak ideiglenes mentességről lehet szó, amíg a sípkészítők az ólmot helyettesítő anyagot találnak. „Az emberek sokáig elképzelhetetlennek tartották, hogy lehetséges hajót és házat építeni azbeszt nélkül. Aztán rájöttünk, hogy az azbeszt mérgező. Betiltottuk, de hajók és házak ma is épülnek.”

Az angol sípkészítők azzal érvelnek, hogy képtelenség ólom felhasználása nélkül orgonát építeni, ezért nem kérnek az ideiglenes mentességből, inkább petícióban tiltakoznak.

Francia szaktársaikat is felháborítja a dolog. „Nevetséges az egész – idézi a francia sípkészítők szövetségének elnökét a New York Times. – Hirtelen kiderül, hogy az ólom olyan veszélyes, mint az atombomba. Ebben a világban már semmit sem lehet csinálni. Kész diktatúra.”