Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Tony nem tory

2005. július 10.

Választási ígéretek Angliából: család, közbiztonság, kevesebb segélyezett, alacsony infláció, olcsó hitelek, az illegális bevándorlás visszaszorítása. Nem, ezek nem a jobboldal, hanem a Munkáspárt legújabb jelszavai.

Választási ígéretek Angliából: család, közbiztonság, kevesebb segélyezett, alacsony infláció, olcsó hitelek, az illegális bevándorlás visszaszorítása. Nem, ezek nem a jobboldal, hanem a Munkáspárt legújabb jelszavai.

Hivatalosan még be sem jelentették a választások pontos időpontját, de a kampány már elkezdődött. A miniszterelnök helikopterrel járja az országot, és ahol leszáll a földre, ígér valamit a választóknak. Többnyire olyasmit, amit a jobboldal szokott.

Konzervatív programmal áll elő a baloldal? A fiatal drámaíró és publicista Johann Hari szerint igazából nem, csak szavakban. "Ha meg akarjátok érteni, miért kormányoz jól a Munkáspárt, egyáltalán ne figyeljetek arra, amit Blair összehord" - javasolja.

A kormányfő nyilatkozatai alapján ugyanis inkább konzervatív torynak tűnik, mint szociáldemokratának. Blair állandóan azt hangoztatja, hogy milyen fontos neki a középosztály támogatása. Az egészségügy piacosításáról beszél. Személyi igazolványt akar bevezetni. Az állampolgárság megszerzését "angolsági" vizsgához kötné.

De Tony szíve a helyén van. Ti. a baloldalon. Ami viszont a szívén, az nem száján. A miniszterelnök olyan politikus, aki nyilvánosan nem hajlandó elismerni a tényeket.

Pedig tény - állítja Hari -, hogy a munkáspárti kormány jelentősen növelte a legszegényebbek juttatásait. Az adókedvezmények, az egészségügyi intézmények nagyobb támogatása, az adójóváírás egytől egyig a szegényeknek kedvezett. Növekedett az állami újraelosztás mértéke.

Miért bújik tory farkasbőrbe a szocialista bárány? Önös választási érdekből. A szegények mindenképpen a baloldalra szavaznak. A középosztályt viszont elriasztanák a gondoskodó állam és az újraelosztás jelszavai, pedig a győzelemhez az ő támogatásukra is szükség van. "A brit társadalom még mindig thatcherizmussal van átitatva"- írta egy másik cikkében Hari -, ezért csak konzervatív demagógiával lehet választásokat nyerni.

Ez a stratégia eddig kétszer is a baloldal győzelméhez vezetett. De Hari szerint most már ideje lenne váltani. Be kellene ismerni, hogy a Munkáspárt valójában szocialista programot valósít meg. "Világosan ki kellene mondani, hogy az állami beruházásokra igenis szükség van. Ha fejleszteni akarjuk az egészségügyet, akkor többet kell rá költeni, és ezért több adót kell szedni. Igen, jól értik. Több adót."

Hari tehát hagyományos baloldali jelszavakat sürget, ha már tetteiben úgyis szocialista a Munkáspárt. Pont az ellenkezőjét javasolja, mint Anthony Giddens, az Új Baloldal teoretikusa, a miniszterelnök tanácsadója, aki ezt a jelszót adta ki: "Világ újítói, egyesüljetek!" A kampányban eddig elhangzottak alapján úgy tűnik, Blair inkább Giddens tanácsát fogadja meg.