Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Csalódott jobboldali katolikusok

2006. április 12.

XVI. Benedek pápa kevésbé harcias a melegek dolgában, mint Ratzinger bíboros volt. Az amerikai konzervatív katolikusok el vannak keseredve.

XVI. Benedek pápa kevésbé harcias a melegek dolgában, mint Ratzinger bíboros volt. Az amerikai konzervatív katolikusok el vannak keseredve.

A Metazin tavaly ősszel beszámolt arról, hogy a pápa rendeletet készül kiadni a homoszexuálisok pappá szentelése ellen, és hogy sok amerikai katolikus is helyteleníti a tervet.

Az egyházi témákról író kommentátort, Michael Sean Winterst idéztük, aki maga is kispap volt, és jelenleg az egyik katolikus egyetem doktorandusa. Winters akkor azt írta a Slate-en megjelent cikkében, hogy az új rendelet csak felbátorítja majd azokat a konzervatív főpapokat és publicistákat, akik a kommunisták antiklerikális propagandájához hasonlóan, minden papot homoszexualitással gyanúsítanak.

Most arról számol be a New Republic hasábjain, hogy a jobboldali katolikusoknak csalódniuk kellett. Számukra mindennél előbbre való, hogy megakadályozzák a homoszexuálisok társadalmi befogadását. „XVI. Benedek pápa azonban – írja Winters – sokkal kevésbé bizonyult harciasnak az ügyben, mint Ratzinger bíboros volt. A jobboldaliakat a guta kerülgeti.”

„Benedek nem vonult vissza a kultúrharcból. Most is azt tanítja, hogy a keresztények számára a katolikus egyház kebelében hozzáférhető a nagybetűs Igazság. Nem lett elnézőbb a kétértelműség iránt.”

De Ratzinger bíborosnak az volt a dolga, hogy a tan tisztasága felett őrködjék, főpásztorként pedig ez most csak az egyik feladata. „XVI. Benedek világossá tette, hogy az egyház tanítását tapintattal, és az emberek megélt tapasztalata iránti megértéssel kell alkalmazni.”