Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Kiszervezett gyógyszerkísérletek

2006. április 20.

Nyugaton kevesen vetik alá magukat gyógyszerkísérleteknek. Indiában bőven van vállalkozó. Az informatika és a telefonos ügyfélszolgálat után a gyógyszeripar is kelet felé terjeszkedik.

Nyugaton kevesen vetik alá magukat gyógyszerkísérleteknek. Indiában bőven van vállalkozó. Az informatika és a telefonos ügyfélszolgálat után a gyógyszeripar is kelet felé terjeszkedik.

Régen a kolera hazájának tartották Indiát. Mostanában viszont egyre több gyógyturistát vonz az ország. Indiában sok a jó orvos, és a csúcstechnika is megfizethető – adta hírül a Metazin februárban. A páciensek főleg az Egyesült Államokból érkeznek, ahol az orvosi költségek az égbe szöktek, és sokan maradnak egészségbiztosítás nélkül.

De nem csak a betegeket csábítja az olcsó egészségügy. „A kiszervezés egy új formája virágzik Dél-Ázsiában – olvassuk Jennifer Kahn cikkét a Wired internetes magazinban. – India lett a gyógyszerkísérletek központja.”

Az új gyógyszerek engedélyeztetéséhez hosszadalmas kísérletezésre van szükség. Hiába a busás, általában több száz dollárnyi napidíj, a nyugati országokban egyre kevesebben vállalkoznak arra, hogy rajtuk próbálják ki az új készítményeket.

Ebben nagy szerepe van a balul végződött klinikai teszteknek. Márciusban például nagy port vert fel egy reumás panaszok és fehérvérűség ellen kifejlesztett szer vizsgálata, miután a kísérleti alanyok súlyos, életveszélyes állapotba kerültek. Az eset után a jogászok a gyógyszerkísérletek további szigorítását szorgalmazzák.

Indiában jóval könnyebb klinikai kutatásokat végezni. Ellentétben a nyugati országokkal, itt bőven van jelentkező. Mivel máskülönben sokan nem jutnának gyógyszerhez, a vállalkozó szellemű betegek sorba állnak, hogy rajtuk próbálják ki az új szereket.

A kockázatok és mellékhatások miatt is kevésbé aggódnak a szegény indiai betegek. „Amikor megpróbálom elmagyarázni, hogy a gyógyszer még kísérleti stádiumban van, s ezért talán nem használ, egyszerűen nem értik, miről beszélek. Hogyhogy nem használ, mondják, hiszen minden gyógyszer használ” – idéz a Wired egy indai orvost.

Becslések szerint a kiszervezett gyógyszerkísérletek üzletágának forgalma hamarosan eléri az évi másfél milliárd dollárt. Az indiai kormány felismerte a lehetőséget, és januárban eltörölte azt a szabályt, hogy csak azokat a készítményeket lehet Indiában tesztelni, amelyeket már a gyártó országban is kipróbáltak.

Nem csak a nemzetgazdaság, de a kórházak is jól járnak. A kísérletek díjából olyan fejlesztésekre futja, amelyeket egyébként nem engedhetnének meg maguknak.  

Az orvosok is keresnek az üzleten. „Sok orvos válogatás nélkül listára vesz mindenkit, tekintet nélkül arra, hogy a betegnek szüksége van-e a kipróbálásra kerülő szerre. A kórház számlája mellett az orvosok magánszámlája is szépen gyarapszik.” A legtöbb kísérleti alanyt beszervező orvosokat hawaii és európai nyaralással lepik meg a gyógyszergyárak.