Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Választás utáni feketeleves

2006. április 21.

Az olasz választásokat a baloldali unió nyerte. De Prodi nem dőlhet hátra, mert a neheze még csak most jön. A gazdaság talpra állításához megszorításokra lesz szükség.

Az olasz választásokat a baloldali unió nyerte. De Prodi nem dőlhet hátra, mert a neheze még csak most jön. A gazdaság talpra állításához megszorításokra lesz szükség.

„A győzelem bejelentésekor Romano Prodi körülbelül annyira tűnt elégedettnek, mintha éppen elítélték volna egy bűncselekmény miatt” – kommentálta az olasz választások után kialakult helyzetet Alexander Smoltczyk, a Spiegel római tudósítója.

Berlusconi nem akarta elismerni az ellenzék győzelmét. Előbb a kettős állampolgárságot szerzett külhoni olaszok szavazataira várt, majd újraszámlálást követelt. Felvetette azt is, hogy nagykoalícióra lenne szükség egy erős kormány megteremtése érdekében. Prodi végig ellenállt, és a most már hivatalossá vált végeredmény alapján valószínű, hogy májusban ő alakíthat kormányt.

A Prodi vezette baloldali koalíció az alsóházban jelentős többséget szerzett, de a szenátusnak csak 158 baloldali tagja lesz 156 jobboldalival szemben.

Az új kormánynak nehéz örökséggel kell szembenéznie. Minden bizonnyal megszorításokra lesz szükség. Elsősorban a költségvetési hiányt kell csökkenteni. Az IMF a választások után kiadott elemzése szerint a hiány a riasztó 4 százalékot is elérheti. A tavalyi rendkívül alacsony, mindössze 0,2 százalékos gazdasági növekedés még a harmadik világban is ritkaságszámba megy. Az ország adósságállománya meghaladja a GDP-t. Sok a munkanélküli, és Olaszország versenyképessége csak Lengyelországét előzi meg az EU tagállamai közül.

A kiegyensúlyozott parlamenti erőviszonyok miatt nem lesz könnyű talpra állítani az olasz gazdaságot. Olaszországban – Franciaországhoz és Németországhoz hasonlóan – „a demokratikus ellensúlyok rendszere túl nagy hatalmat ad az ellenzék kezébe, és a társadalom többsége még mindig túl nagy jólétben él ahhoz, hogy belássa a fájdalmas reformok szükségességét” – állapította meg Timothy Garton Ash néhány nappal a választás után.

Nem csak az erős ellenzék, és a jólétüket féltő olaszok nehezítik meg a reformokat. A győztes baloldali uniót nem kevesebb, mint kilenc párt alkotja. Köztük több kisebb kommunista párt. A megszorításokhoz bizonyára nekik is lesz egy-két szavuk.