Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Ki szerkesszen? Mi szerkesszen?

2006. április 22.

Hogyan lehet eldönteni, hogy melyek a legfontosabb, és az olvasókat leginkább érdeklő hírek? Az internet megoldja a problémát. A szerkesztőket ez nem nyugtatja meg.

Hogyan lehet eldönteni, hogy melyek a legfontosabb, és az olvasókat leginkább érdeklő hírek? Az internet megoldja a problémát. A szerkesztőket ez nem nyugtatja meg.

A programok által összeállított könyvajánlók mintájára az elmúlt néhány évben egymás után kerülnek a világhálóra az olyan híroldalak, amelyeket nem szerkesztők állítanak össze.

A legismertebb a Google News. A negyedóránként automatikusan frissülő híreket egy bonyolult és szigorúan titkos algoritmus állítja össze minden emberi beavatkozás és ellenőrzés nélkül. A fontos és friss hírek kerülnek előre.

Arra is van lehetőség, hogy egy adott kontinensre vagy országra vonatozó cikkekre szűkítsük a listát. A „testreszabás” (perszonalizáció) segítségével bárki saját érdeklődési köre és ízlése szerint alakíthatja ki a rovatokat.

Sőt, a Google News a bejelentkezett felhasználók korábban látogatott oldalainak tekintetbe vételével, magától is testreszabja a listát. Ha valaki például főleg számítástechnikával kapcsolatos oldalakat látogatott, akkor az ilyen témájú írások lesznek legfölül.

Lehet, hogy a programok hamarosan feleslegessé teszik az élő, gondolkodó szerkesztőt? Ryan Singel, a Wired magazin publicistája szerint ezt még korai lenne kijelenteni. Igaz ugyan, hogy egyre több a programok által összeállított oldal, de sorra jelennek meg olyan lapok is, amelyek inkább a természetes intelligenciára építenek.

Az elv lényege az, hogy nem egy algoritmus határozza meg, melyik hír mennyire fontos, hanem a közönség dönti el. A Digg informatikai tallózó úgy működik, hogy a beküldött híreket maguk az olvasók osztályozzák. Legfölülre kerül az, amit a legtöbben tartottak nagyon fontosnak.

Az ilyen oldalak egyelőre még csak szűkebb témákra, leginkább informatikai hírekre specializálódnak. Ha a módszer beválik, akkor az átfogó híroldalak szerkesztésében is alkalmazható lesz.

De akár az algoritmusok, akár az olvasók nyerik meg a versenyt, a szerkesztők mindenképp nehéz helyzetbe kerülnek.