Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A nagy is lehet szép

2006. április 23.

A Wal-Mart a környezetvédők oldalára áll. A zöldek nem szeretik az óriáscéget, de most óvatosan optimisták. Épp a méretekben rejlő lehetőségek miatt.

A Wal-Mart a környezetvédők oldalára áll. A zöldek nem szeretik az óriáscéget, de most óvatosan optimisták. Épp a méretekben rejlő lehetőségek miatt.

A Wal-Mart hipermarket-lánc – a világ legnagyobb cége nem a környezetvédők kedvence. Az áruházak és beszállítóik irtózatos mennyiségű energiát pocsékolnak, mindent elborítanak csomagolóanyaggal és egyéb hulladékkal, és az öncélú fogyasztás kultuszát terjesztik.

Ezért a zöldek hitetlenkedve fogadták a Wal-Mart vezérének, H. Lee Scottnak azt a bejelentését, hogy a vállalatot teljesen megújítható energiaforrásokra akarja átállítani, és az újra nem hasznosítható hulladékot ki fogja küszöbölni.

Az utópikus programhoz Scott számonkérhető menetrendet adott. A melegházhatást előidéző gázok kibocsátását hét év alatt 20 százalékkal csökkentik. A kamionflotta üzemanyag-felhasználásának hatékonyságát tíz év alatt megduplázzák. Három év alatt egynegyedével csökkentik a szilárd hulladék mennyiségét.

S ha ez nem lenne elég, mostantól kezdve kétszer annyi bioélelmiszer kerül a Wal-Mart polcaira, mint eddig, és olyan áron, ami a szegényebb vásárlók számára is elérhetővé teszi az egészséges táplálékot.

Amanda Griscom Little környezetvédelmi újságíró a Grist magazin számára készített interjúban alaposan próbára tette a Wal-Mart vezért, de az meggyőző válaszokat adott, ha talán szépítette is a motívumait.

AGL: Mi ösztönözte arra, hogy ilyen célokat tűzzön ki?

Scott: Két okom is volt. Az egyik az, hogy csökkentenünk kell az embernek a környezetre gyakorolt káros hatását. A Wal-Mart a világ egyik legnagyobb cége, tevékenysége az egész világon nyomot hagy. Tehát különleges felelősség hárul ránk. De volt egy személyes okom is. Nagyszülő vagyok. Arra is kell gondolnom, hogy milyen világot örököl az unokám.

AGL: Nem játszottak szerepet profitmotívumok?

Scott: Ahogy tanulmányozni kezdtük, hogy milyen módon lehetne csökkenteni a környezet károsítását, olyan érdekes lehetőségek merültek föl, amelyekre eredetileg nem gondoltam. Kiderült, hogy a dolog jót tesz az üzletnek is.

AGL: Először befektetésekre van szükség, amelyek aztán megtérülnek?

Soctt: Nos, vegyük a csomagolást. Nem kell nagy befektetés ahhoz, hogy csökkentsük a csomagolóanyag mennyiségét, inkább a hozzállást kell megváltoztatni. Az energiát jobban kihasználó szállítóeszközök egy kicsit többe kerülnek ugyan, de az energiatakarékosság hosszabb távon kifizetődik.

AGL: Van határideje a teljes átállásnak a megújítható energiaforrásokra?

Scott: Inspiráló programra van szükség, nem elég lépésről lépésre haladni. Ma még nem létezik olyan technika, amely lehetővé tenné a teljes átállást. De szeretném, ha az emberek megértenék, hogy merrefelé megyünk.

AGL: Előny vagy hátrány a cég mérete a törekvései szempontjából?

Scott: A cég mérete lehetővé teszi, hogy piacot teremtsünk a már létező, de még nem eladható tiszta technikai eszközöknek. Ha a Wal-Mart egyszer csak használni és árusítani kezdi őket, akkor üzletileg is életképessé válnak.