Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Áldozz Viagrát az ősöknek!

2006. április 29.

Újabban meglepő formái alakultak ki az ősök tiszteletének Kínában. A Kommunista Párt nem mindegyiknek örül.

Újabban meglepő formái alakultak ki az ősök tiszteletének Kínában. A Kommunista Párt nem mindegyiknek örül.

Az április elejére eső Csing Ming ünnepen a hagyománytisztelő kínaiak felkeresik az ősök nyughelyét. Rendbeteszik a sírt, ételáldozatot mutatnak be, papírpénzt égetnek.

Csakhogy nem minden kínai engedheti meg magának, hogy elutazzon az ősök sírjához. Ezért egy sanghaji temetkezési vállalat honlapot létesített, amelyen mindenki felépítheti felmenőinek virtuális szentélyét, és interneten végezheti el a szokásos műveleteket.

A honlapnak eddig 40 millió látogatója volt. A hatóságok is üdvözölték a kezdeményezést. Különösen azt emelték ki, hogy a virtuális őskultusz kíméli a környezetet. 

A jómódú kínaiak viszont újabban nem csak étel- és pénzáldozatot mutatnak be. Azt szeretnék, hogy felmenőik a túlvilágon is élvezhessék azt a sokféle jót, amihez ma már hozzájutnak. Ezért luxusvillák és jachtok modelljeit, papírból kivágott óvszereket és viagrás dobozokat égetnek el.

A londoni Times beszámolója szerint ennek egyáltalán nem örülnek a hatóságok. És nem csak azért, mert a füst károsítja a környeztet. Egy magas rangú pártfunkcionárius szerint az őskultusz „feudális babona”, s „ezeknek a visszataszító dolgoknak az elégetése ráadásul alpári dolog”.