Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Brooks listája

2005. július 9.

David Brooks, a New York Times véleményrovatának házi, de legkevésbé sem háziasított neokonzervatív kolumnistája összegyűjtötte az elmúlt év legjobb esszéit.

David Brooks, a New York Times véleményrovatának házi, de legkevésbé sem háziasított neokonzervatív kolumnistája összegyűjtötte az elmúlt év legjobb esszéit.

Egyszemélyes zsűriként a Grammy-díj mintájára Hookie Award-ot adományoz az íróknak, Sidney Hook, a marxistából antikommunistává vált filozófus nevére utalva. A névválasztás enyhe provokáció, de Brooks nem csak provokálni akar. Lionel Trillingre, a liberális irodalomkritikusra, sőt Irving Howe-ra, egy másik nagy kritikusra is hivatkozik, pedig az mindhalálig szocialista maradt.

Hook, Trilling és Howe egyaránt "public intellectual" volt, vagyis a mindenkit érintő közügyeket a tudomány legjobb eredményei alapján, ám a nem tudósok számára is élvezhető formában tárgyalta. S Brooks azt akarja bizonyítani, hogy ilyen értelmiségiek ma is vannak Amerikában. Ezért listájára éppúgy felkerül Norman Podhoretz, az egyik neokonzervatív alapító atya Negyedik Világháború című tanulmánya, mint Peter Beinart kiáltványa, a Harcos hit: Érvek egy új liberalizmus mellett.

Igaz, mind a két szerző héja a maga módján. Podhoretz szerint az iszlám radikalizmus elleni harc ugyanolyan, mint annak idején kommunizmus elleni küzdelem volt. Beinart meg az ötvenes évek antikommunista liberalizmusának hagyományát felelevenítve akarja győzelemre vinni a vesztesnek látszó ügyet.