Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Nyomtatott újság, online újság

2005. július 10.

Norvégiában hosszú és sötét a tél, csak a Sarki Fény világít. Mit lehet csinálni? Például olvas az ember, újságot is. De milyen újságot? Nyomtatásban vagy az interneten?

Norvégiában hosszú és sötét a tél, csak a Sarki Fény világít. Mit lehet csinálni? Például olvas az ember, újságot is. De milyen újságot? Nyomtatásban vagy az interneten?

Norvégia a világ egyik leggazdagabb országa. Az újságolvasás adatai, beleértve az internetes sajtót, így is elképesztők. A négy és félmillió norvég 7-800 000 példányban veszi meg a három vezető napilap mindegyikét. A legnagyobb újság, a Verdens Gang online változata, a VG Nett is napi 720 000 látogatót vonz.

De Norvégiában sincs kolbászból a jégcsap. A VG tavaly 15 000 példánnyal kevesebbet adott el, mint 2003-ban. Bernt Olufsen főszerkesztő úgy gondolja, hogy ebben az online változat konkurenciája is ludas. Ezért korlátozásokat vezetett be. Például a nagy vezető cikkeket ezentúl csak a nyomtatott kiadás hozza; a vásárlással, fogyasztással kapcsolatos cikkek csak délután jelennek meg az online változatban.

A szerencsés északiak megengedhetik maguknak, hogy eljátsszanak az ilyen korlátozásokkal. A forgalom egy-két százaléka, akár a nyomtatott, akár az online változatnál, nemigen számít.

Rick Edmonds, a Poynter Institute gazdasági elemzője szerint az amerikai lapoknál más a helyzet. Miközben egyre kevesebbet adnak el a nyomtatott változatból, az online forgalom évi 30-35 százalékkal, az élbolyban 60 százalékkal nő.

Az elemző véleménye szerint itt az ideje elgondolkozni azon, hogy a kiadóknak előbb-utóbb át kell állniuk egy új, kettős üzleti modellre. Ami azt jelenti, hogy lapok online változatát nem valami kiegészítésnek tekintik a nyomtatott újsághoz képest, hanem egyenrangú bevételi forrásnak.

Ennek a tartalom előállításában is le kell majd vonni a következményeit. A kellő számú és megfelelően képzett újságírót alkalmazó szerkesztőségnek eleve mind a két médium számára kell termelnie.

Nem nyomtatott vagy online. Nyomtatott és online.