Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A nem nemet jelent

2006. június 4.

Az amerikai egyetemek szigorú szabályokkal igyekeznek elejét venni a szexuális zaklatásnak. Egy baráti öleléshez is engedélyt kell kérni. Jogvédők tiltakoznak az indokolatlanul szigorú és abszurd rendelkezés ellen.

Az amerikai egyetemek szigorú szabályokkal igyekeznek elejét venni a szexuális zaklatásnak. Egy baráti öleléshez is engedélyt kell kérni. Jogvédők tiltakoznak az indokolatlanul szigorú és abszurd rendelkezés ellen.

A kilencvenes években az ohiói Antioch College vezetéséhez sok panasz érkezett szexuális zaklatási ügyek miatt. Azt tették szóvá, hogy a randevúk alkalmával a fiúk a lányok akarata ellenére szexuális kapcsolatot erőltetnek. Az egyetem vezetése ezért előírta, hogy minden szexuális közeledés előtt a másik fél kifejezett beleegyezését kell kérni. Ez a gyakorlatban az jelenti, hogy a félreértés és a zaklatás burkoltabb formáinak elkerülése végett a fiúnak már a lány megérintéséhez is engedélyt kell kérnie. És természetesen fordítva, a kezdeményező kedvű hölgyeknek szintén meg kell kérdeznük az urakat.

Sokan gúnyolódtak a furcsa szabályon, de az elmúlt tizenöt évben sok más egyetem is hasonló előírásokat vezetett be. A Gettysburg College házirendje értelmében szóbeli hozzájárulás nélkül egy kedveskedő simogatás vagy baráti ölelés is zaklatásnak minősülhet – számolt be honlapján az egyetemekisták szabadságjogaiért küzdő FIRE alapítvány.

Hol ér véget a vad, szenvedélyes szex és hol kezdődik az erőszak? – teszi fel a kérdést Cathy Young, a libertárius Reason magazin munkatársa a Boston Globe-ban. Ha minden érintéshez külön engedélyt kell kérni, akkor nem sok marad a romantikus szerelemből. A szabályzat értelmében az ittas állapotban tett beleegyezés semmis, amiből az következne, hogy csak józanon szabad szerelmeskedni. Ráadásul – ironizál Young – a szóbeli hozzájárulás később vitára adhat okot, ezért talán célszerűbb lenne mindjárt írásban kérni a beleegyezést.

De nem az legnagyobb probléma, hogy a képtelen szabályok vígjátékba illő komikus helyzeteket idézhetnek elő. „A rendelkezés értelmében gyakorlatilag minden diákot bűnözőnek kell tekinteni – mondta Greg Lukianoff, a FIRE elnöke. – Az egyetem egy súlyos társadalmi problémával szemben akart fellépni, de olyan szabályt hoztak, amely kiszolgáltatja a diákokat az egyetem vezetésének.”

„Tényleg helyes egy kalap alá vonni egy hozzájárulás nélküli baráti ölelést és a nemi erőszakot? – kérdezi Lukianoff. – Azzal hogy a teljesen ártalmatlan dolgokat is szexuális zaklatásnak minősítik, bagatellizálják az igazi problémát, az egyetemen belüli nemi erőszakot.”