Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A foci filozófiája

2006. június 15.

A labdarúgó világbajnokság lázba hozza a publicistákat is. Grandiózus elméletekkel állnak elő, amelyek a nemzeti történelem, sőt az emberi élet nagy kérdéseinek kulcsát fedezik föl a fociban.

A labdarúgó világbajnokság lázba hozza a publicistákat is. Grandiózus elméletekkel állnak elő, amelyek a nemzeti történelem, sőt az emberi élet nagy kérdéseinek kulcsát fedezik föl a fociban.

A Financial Times kisebbfajta gyűjtőrecenziót szentel a világbajnokság előtt megjelent foci-irodalomnak. A szerző Peter Aspden, a meglehetősen szigorú kulturális kommentátor – rovata a Revolver címet viseli. De ő is talál néhány gyöngyszemet a labdarúgást nagy történelmi vagy filozófiai összefüggésekben értelmező könyvek között.

Aspden nagyra értékeli a regényíró D. J. Taylor történelmi esszéjét, amely felidézi, hogy egykor dicséretnek számított, ha valakit „amatőrnek” neveztek. S érdekesnek találja Franklin Foer A foci megmagyarázza a világot: Egy valószínűtlen globalizáció-elmélet című könyvét is, amelyről tavaly nyáron számolt be a Metazin.

De ezek kivételek, mindegyikre százával jutnak elcsépelt közhelyekkel teli filozófiai és nemzetkarakterológiai eszmefuttatások. A Neue Zürcher Zeitung egyik publicistája az argentin válogatott tragikus kudarcaiból az ország hányatott történelmét olvassa ki. Ullrich Fichtner, a Spiegel számos díjjal kitüntetett újságírója azt fejtegeti, hogy az elefántcsontparti nemzeti tizenegy sikerei talán még a polgárháborúnak is véget vetnek. Simon Kuper, a Financial Times kolumnistája a magyarok fölötti 1954-es berni győzelemből vezeti le a második világháború után kialakult új német nemzettudatot.

Egész könyveket szentelnek ilyen témáknak. Alex Bellos A foci, a brazilok háborúja című könyvében a brazil focisták játékosságát azzal magyarázza, hogy a régi időkben a feketék csak a szamba elemeit felhasználó cselekkel tudták elkerülni a fehér játékosok durvaságait. A focit ő is a nemzeti azonosságtudat és patriotizmus alappillérének tekinti.

Azokat a könyveket, amelyek mély emberi igazságokat olvasnak ki egy-egy meccsből, drámai büntetőpárbajból vagy tragikus vereségből, még silányabbnak tartja a Financial Times kritikusa. Pedig a műfaj kísértésének olykor a legjobb írók sem tudnak ellenállni.

„Kissé lehangoló a világ legrangosabb labdarúgótornája előtt fociról szóló könyveket olvasni” – kesereg recenziójában Aspden. De a publicisták most egy időre átadják a porondot a játékosoknak. Hogy aztán, a világbajnokság után újabb teóriákkal és klisékkel állhassanak elő.