Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Meleg családok

2006. június 15.

A melegek egybekelése megingatná a társadalom alappillérét, a családot? Nem, épp annak látja kárát a társadalom, ha a homoszexuálisok csak élettársi kapcsolatban élhetnek.

A melegek egybekelése megingatná a társadalom alappillérét, a családot? Nem, épp annak látja kárát a társadalom, ha a homoszexuálisok csak élettársi kapcsolatban élhetnek.

Az amerikai konzervatívok újra bevetették a 2004-es elnökválasztáson kipróbált politikai csodafegyvert. Republikánus szenátorok és képviselők alkotmánymódosítást kezdeményeztek. Az alkotmány új kiegészítése kimondta volna, hogy homoszexuálisok nem köthetnek házasságot. A javaslat egyik házban sem kapta meg a szükséges minősített többséget, de alkalmas volt a konzervatív tábor mozgósítására.  

Az idén májusban ismételten beterjesztett alkotmánymódosítást Bush elnök is támogatta. „A történelem megtanított minket arra, hogy a férfi és nő házassági közössége a gyerekek érdekét, és egyben a társadalmi stabilitást szolgálja – mondta június elején egy rádióbeszédben. – Súlyos társadalmi problémákhoz vezethet, ha a házasság intézményét elszakítjuk kulturális, vallási és természetes gyökerétől. A házasság intézményének védelmével a kormány a társadalom érdekét szolgálja.”

A melegházasság hívei többnyire erkölcsi és emberi jogi alapon érvelnek. Egy melegjogi aktivista, Jonathan Rauch másképp közelíti meg a kérdést. Két éve megjelent Miért jó a melegházasság a melegeknek, a heteroszexuálisoknak és Amerikának című könyvében szembeszállt azzal a konzervatív érveléssel, hogy a homoszexuálisok egybekelésének legalizálása aláássa a házasság intézményét.

Rauch felhívja a figyelmet arra, hogy a boldogító igen kimondása kötelezettségek vállalásával jár, s ez fontos az egész társadalom számára. Ezzel szemben annak, hogy az egyneműek csak élettársi kapcsolatot létesíthetnek, az az üzenete, hogy a tartós, kölcsönös és élethosszig tartó felelősségvállalással járó házasság társadalmi szempontból mellékes. Ezért Rauch szerint éppen a melegházasság legalizálása szilárdítaná meg a házasság intézményét.

Mint azt előre sejteni lehetett, az alkotmánymódosításhoz szükséges támogatást a szenátusban idén sem sikerült megszerezni. A republikánusok valószínűleg nem is számítottak áttörésre. Inkább az volt a céljuk, hogy az ősszel esedékes kongresszusi és szenátusi választások előtt visszanyerjék az iraki háború és a költségvetési hiány miatt kiábrándult jobboldali szavazók szimpátiáját.

De úgy látszik, az alkotmánymódosítási javaslat politikai csodafegyverként is csütörtököt mond. Közvélemény-kutatások szerint 2004-ben az amerikaiak 63 százaléka ellenezte, hogy melegek is házasságot köthessenek, idén februárban viszont már csak 51 százalék vélekedett így.