Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Munkaközvetítőből bordélyba

2005. július 10.

Ha egy német munkanélküli nem fogadja el a bordélyházban felajánlott állást, akkor elvben megvonhatják tőle a munkanélküli segélyt. Az abszurd helyzet egy januárban bevezetett jogszabály következménye.

Ha egy német munkanélküli nem fogadja el a bordélyházban felajánlott állást, akkor elvben megvonhatják tőle a munkanélküli segélyt. Az abszurd helyzet egy januárban bevezetett jogszabály következménye.

A Volkswagen egyik csúcsvezetőjéről, az új szabályozás kidolgozójáról elnevezett Hartz-törvények célja a munkanélküliség visszaszorítása. Az idén januártól hatályos negyedik csomag (Hartz IV) egyrészt jelentősen csökkenti a munkanélküli segélyt, másrészt előírja, hogy a tartós munkanélkülieknek bármilyen felajánlott állást el kell fogadniuk.

A Hartz-csomagot sok kritika érte. Elsősorban azért, mert a jólképzett munkanélküliek is kénytelenek "egy eurós állásokkal" megelégedni. Az alacsony fizetés miatt azonban ez nem lehet tartós megoldás. Az Attac szerint az új szabályozás a szegénység növekedéséhez vezet.

A szexuális szolgáltatók Németországban adót fizetnek, munkáltatójuktól járulékot szednek. 2002 óta prosituáltként dolgozni ugyanolyan munka, mint bármely más foglalkozást űzni. Ezért a berlini Tageszeitung egy jogi szakértő véleménye alapján reálisnak tartja azt a veszélyt, hogy "azok a munkanélküli nők, akik nem hajlandók prostituáltként dolgozni, elveszítik a segélyt".

A munkaközvetítőkön múlik, hogy felajánljanak-e egy munkanélküli nőnek bordélyház által meghirdetett állást. Ők azonban - mint a TAZ megállapítja - jelenleg nem élnek ezzel a lehetőséggel. "Erkölcs és jóízlés is van a világon" - mondja Knut Börsen, egy illetékes hamburgi tisztviselő.

A londoni Telegraph viszont egy szexipari vállalkozót idéz, aki úgy érzi, hogy a munkaközvetítők diszkriminálnak, megsértik a versenysemlegesség elvét. A kuplerájos azzal fenyegetőzik, hogy perre viszi az ügyet.