Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Különtanár Indiából

2006. július 20.

Rosszul megy a matek a gyereknek? Korrepetálásra van szüksége? Nem gond, az indiai matematikusok segítenek.

Rosszul megy a matek a gyereknek? Korrepetálásra van szüksége? Nem gond, az indiai matematikusok segítenek.

„Eashwer a bangalore-i TutorVista.com munkatársa. Az internetes különtanár reggel ötkor kezd dolgozni, amikor tanítványai Amerikában hozzálátnak a házi feladathoz. Az első órát Geetha Sukumarannak, egy memphisi középiskolásnak adja” – olvassuk az Outlook India cikkében: E-diák + virtuális türelem = 10 000 dollár. Valós történet, csak a neveket változtatták meg a diszkréció kedvéért.

A globális gazdaságban a munkahelyek a szegényebb országok felé vándorolnak. Ez nemcsak a képesítést nem igénylő rutinmunkára érvényes. A kiszervezés a tudásalapú gazdaságra is egyre inkább kiterjed. Indiában az orvostudományi kísérletek és a gyógykezelés után a külföldi megrendelésre végzett oktatómunka is megjelent.

A korrepetáló cégek forgalma jelenleg csupán 10 millió dollár, aminek 80 százaléka az Egyesült Államokból jön. De rendkívül gyors, évi több tíz százalékos növekedés várható.

A 2002-ben hatályba lépett No Child Left Behind (Egyetlen gyermek sem marad le) hangzatos címet viselő amerikai közoktatási törvény előírja, hogy 2014-re minden iskola emelje elfogadható szintre a nebulók olvasási és matematikai készségét, különben csökkentik az állami támogatást.

Ez hatalmas keresletet támaszt a különórák piacán. Egy amerikai matektanár 60–100 dollárt kér egy óráért, egy indiai 20–30-at. Márpedig az indiai matematikusok tehetségét és képzettségét az egész világon elismerik.