Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A nagyság ára

2006. július 22.

A nagy közösségi portálok milliókért cserélnek gazdát. Tényleg ilyen sokat érnek?

A nagy közösségi portálok milliókért cserélnek gazdát. Tényleg ilyen sokat érnek?

Rupert Murdoch médiacár tavaly 580 millió dollárért (130 milliárd forint) megvásárolta a MySpace.comot, a világ legnagyobb angol nyelvű közösségi portálját.  A MySpace kistestvére, a legismertebb magyar közösségi portál, az iWiW is közel egy milliárd forintért cserélt gazdát. A csillagászati összegeket az online hirdetésekből remélt bevétel magyarázza.

De tényleg érnek ennyit a közösségi oldalak? Rafe Needleman, a CNet infokommunikációs blogjának publicistája erre a kérdésre keresi a választ.

A MySpace előtt a Friendster volt a legnagyobb közösségi portál. A MySpace azzal csábította át a felhasználókat, hogy új szolgáltatásokat indított. De a MySpace sem ülhet nyugodtan a babérjain. Egy újabb oldal bármikor vonzóbbnak bizonyulhat, ezért a közönség megtartásához állandó fejlesztésre van szükség.

Ráadásul nem csak az fenyegeti a közösségi oldalakat, hogy egy új, még inkább felhasználóbarát portál jelenik meg. „A közösségi portálok felhasználói ingatagok – írja Needleman. Minél nagyobb egy közösségi portál, annál könnyebb a meghatározó felhasználókat átcsábítani egy másik oldalra.

Needleman arra céloz, hogy ha egy nagy látogatottságú közösségi oldal legaktívabb tagjai átpártolnak egy másik portálra, akkor könnyen lehet, hogy a többi felhasználó is követi őket.