Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Bloggerek határok nélkül

2006. július 24.

Az ellenséges országok polgárai nem szoktak beszélgetésbe elegyedni, miközben hullanak a bombák. Az izraeli és libanoni bloggerek ezt teszik.

Az ellenséges országok polgárai nem szoktak beszélgetésbe elegyedni, miközben hullanak a bombák. Az izraeli és libanoni bloggerek ezt teszik.

„Az emberek itt azt mondják – írja Ami, egy „izraeli blogger és újságíró” –, hogy végzetes következményekkel járt volna az egész demokratikus világra, ha a Hezbollah még 4-5 évet kap. Azt is mondják, hogy a Hezbollah legutóbbi provokációja (fiatal katonák elrablása és meggyilkolása minden ok nélkül) jó alkalom, hogy most oldjuk meg a problémát, és ne egy távolabbi időben, amikor talán már késő lenne. Hát nem is tudom. A magam részéről nem szeretem a konfrontációt, de hajlok rá, hogy mégiscsak jól célzott, megalkuvás nélküli támadást kellett indítani ellenük. Másfelől nem fogadom el, hogy a polgári lakosságot bántódás érje – akár az egyik, akár a másik oldalon. Az emberek erre azt mondják: ezt a Hezbollah emberei kényszerítik ki, mert az ártatlan falusiak között bújnak meg. Erre nincs jó válaszom.”

Egy magát csak „Békére van szükség” jelszóval azonosító libanoni partnere ezt a bejegyzést helyezte el Ami blogján: „Elegünk van ebből a helyzetből. Elegünk van ebből a semmire sem szolgáló háborúból. Jó, hogy van internet, és így kapcsolatba léphetünk a határ másik oldalán élő emberekkel, és megtudhatjuk, hogy ők is békét akarnak. A baj csak az, hogy gonosz kisebbségek újra és újra ebbe a rettenetes helyzetbe hoznak bennünket.”

Egy izraeli blogger, Lisa Godman Skype-on keresztül beszélget is egy libanoni partnerével. Erről így számol be a blogján: „A háztetőről figyelte a becsapódó izraeli rakétákat Beirutban. Egy másik izraelivel is beszélgetett velem egyidőben. Semmilyen újságcikk vagy tv-riport nem tudta volna ilyen közvetlen, emberi módon visszaadni az élményt.”

A magát N. Z. Bearnek nevező amerikai blogger remek linkgyűjteményt állított össze a libanoni konfliktus blogjaiból. A tárgy és eredet szerint csoportosított források a nagy média reakcióit is tartalmazzák – mind a két oldalról.