Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A Mechanikus Török visszatér

2006. július 26.

Az Amazon online áruház Kempelen Farkas nyomdokába lépett. A hipermodern gépezet mögött emberek szorgoskodnak. Számítógépes programmal is el lehetne végeztetni a munkát, de így olcsóbb.

Az Amazon online áruház Kempelen Farkas nyomdokába lépett. A hipermodern gépezet mögött emberek szorgoskodnak. Számítógépes programmal is el lehetne végeztetni a munkát, de így olcsóbb.

„Végezz el egyszerű feladatokat, amelyeket az emberek jobban csinálnak, mint a gép. És keress vele. Ezer feladat közül választhatsz, te határozod meg a munkaidődet, és hogy mennyit keresel” – olvassuk az Amazon.com internetes világáruház Mechanical Turk lapján.

Magyar szívünket szomorúsággal vegyes büszkeség tölti el. Kempelen Farkas él! A turbános figuráról Sakkozó Töröknek nevezett „sakkozógép” ügyes szerkezet volt, de mégiscsak csalás, hisz’ egy kis ember kuporgott a belsejében, és ő mozgatta a bábukat. Jobban örülnénk, ha Kempelen igazi találmányaira emlékezne a világ.

„Az Amazon tavaly indított Mechanical Turk projektje egy 18. századi sakkautomatáról kapta a nevét – olvassuk a Salon webmagazinban. – A szerkezet még a kitűnő sakkozónak számító Benjamin Franklint is legyőzte. A gondolkozó automata nagy szenzációt keltett, mert az ipari forradalom idején sokan attól tartottak, hogy a gépek hamarosan feleslegessé teszik az emberi munkaerőt. Aztán kiderült, hogy átverésről van szó. Az automata belsejében egy sakkmester bújt meg.”

A cikk szerzője Katharine Mieszkowski – címe: Heti egy dollár negyvenöt centet keresek, és még élvezem is.

Az Amazon olyan feladatokat végeztet el emberekkel, amelyeket nem gazdaságos automatizálni. Az online áruház által kínált ruhák szín szerinti szétválogatását, fényképek és weboldalak kategorizálását, vagy podcasting műsorok szövegének legépelését. Mindezt számítógépes programmal is meg lehetne csináltatni, de a programozók drágán dolgoznak. Könnyen találni viszont olyan vállalkozó kedvű internetezőt, aki fillérekért elvégzi a sziszifuszi munkát.

„Feje tetejére állítottuk a számítástechnika alaptörvényét – nyilatkozta az Amazon egyik igazgatója. – Általában a számítógép segít az embernek. Nálunk azonban az ember segít a számítógép munkájában.”

A legszorgalmasabbak sem keresnek többet óránként pár dollárnál. Jelentkező mégis akad bőven. A világ különböző pontjain élő több ezer bedolgozót általában nem csak a pénz vonzza. Vannak, akik azt élvezik, hogy egy közösséghez tartozhatnak. Mások csupán unaloműzőként, pasziánsz vagy horgolás helyett végzik a munkát.

Csak a szakszervezetek elégedetlenek. Nem nézik jó szemmel, hogy a cég megkerüli a munkajogi szabályokat, és még a minimálbérnél is kevesebbet fizet. „Az Amazon hozzáállása felhívja a figyelmet a globalizáció sötét oldalára – nyilatkozta egy amerikai szakszervezeti vezető. – Aggasztó, ha a multik tényleg ilyennek képzelik a jövő munkáját.”

Mieszkowski szerint jó oldala is van a dolognak. „Hurrá! Végre sikerült bebizonyítani, hogy nem vagyunk feleslegesek! A gépeknek szüksége van ránk.”