Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Szaddám, a pánarab hős

2006. július 31.

Elnöksége idején megosztotta az arabokat. A korábbi ellenségek most mégis mellé állnak. A bukott diktátor vádlottként pánarab mártír lehet.

Elnöksége idején megosztotta az arabokat. A korábbi ellenségek most mégis mellé állnak. A bukott diktátor vádlottként pánarab mártír lehet.

„Amikor először találkoztam Huszeinnel, azt mondta mosolyogva, hogy az amerikaiak azt hiszik, saját elnöksége idején hozott döntéseit akarja menteni, pedig valójában a hazáját védi a bíróság előtt. Ha Szaddám Huszein megadta volna magát, azzal az egész arab nemzetet tálcán kínálta volna fel az amerikaiaknak” – idézi Megan Stacks, a Los Angeles Times kolumnistája Boushra Khalilt, a volt iraki elnök egyik védőügyvédjét.

A Szaddám Huszeint pánarab hősként beállító Khalil rajongása meglepő. A libanoni ügyvédnő síita. Irakban élő unokatestvéreit a szunnita Szaddám Huszein elleni összeesküvés miatt végezték ki. De Khalil szerint mindez megbocsátható. Az iraki diktátor még így is sokat tett a pánarab nemzet megteremtése érdekében.

A védelem a bírósági tárgyalás során előszeretettel hasonlítja össze a vádlott tetteit az amerikai megszállás utáni káosszal. A védők szerint Amerika sokkal több kárt okozott, mint Szaddám Huszein.

„Az arabok nem kedvelték a kegyetlenségéről hírhedt iraki elnököt. Leginkább könyörtelen diktátornak tartották. De Bagdad megszállása óta sok, az amerikaiak közel-keleti politikájával elégedetlen arab szimpatizál vele – írja Stacks. – A saját kormányaikat az amerikai érdekek kiszolgálásával vádoló emberek Huszeint egyre inkább az Amerikával szembeszálló hős arab vezérnek tekintik.

Ahogyan Khalil fogalmazott, ha a síiták és az amerikaiak között kell választani, akkor egy szunnita még mindig inkább az előbbieket részesíti előnyben.