Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A digitális szakadékon innen és túl

2006. augusztus 1.

Az informatikai óriáscégek lebutított komputerekkel próbálják meghódítani a szegény országok piacát. Veszélyes stratégia. Az olcsó számítógépek a gazdag országokat is könnyen eláraszthatják.

Az informatikai óriáscégek lebutított komputerekkel próbálják meghódítani a szegény országok piacát. Veszélyes stratégia. Az olcsó számítógépek a gazdag országokat is könnyen eláraszthatják.

A jövő számítógépe olyan, mint egy kis háziállat – olvassuk a Spiegelben. – Folyamatosan etetni kell, akárcsak egy túlméretezett tamagocsit, különben kikapcsol.”

A Microsoft olyan számítógéppel akar betörni a fejlődő országok piacára, amely – a feltöltőkártyás mobiltelefonokhoz hasonlóan – meghatározott használati idő után lejár, és újabb feltöltés nélkül kikapcsol.

A feltöltőkártyás számítógépek feleannyiba kerülnek, mint a fejlett országokban beszerezhető hagyományos komputerek. Egyelőre még csak Brazíliában kaphatók, de hónapokon belül Mexikóban, Oroszországban, Indiában és Kínában is a boltokba kerülnek az egyszerűsített Windows operációs rendszerrel ellátott gépek.

A Spiegel beszámolójából kiderül, hogy nem a Microsoft az egyetlen óriáscég, amely a fejlődő országok pénzére ácsingózik. A Dell Corporation Ázsiában már forgalmazza olcsó számítógépét. Az IBM ingyenes szofverekkel ellátott gépekkel akarja belopni magát a brazilok szívébe. Afrikában pedig a Nokia és a Motorola egymással versengve dobja piacra az olcsó mobilkészülékeket.  

De a fejlődő országok lakóira nem lehet rásózni a bóvlit. Mivel kevés és rendszertelen a jövedelmük, alaposan meggondolják, hogy mire költik a pénzt. Éppen ezért a fizetésükhöz mérten drága számítástechnikai termékekkel szemben komoly elvárásaik vannak, és meglepő módon nagyon értenek a különböző ketyerékhez. Olyannyira, hogy a világméretű informatikai cégek számára sokszor komoly versenytársat jelentenek a helyi internet szolgáltató cégek.

Az Indiában kifejlesztett Cordect drótnélküli internet-kapcsolatot biztosít olyan helyeken, ahová nem ér el a kábel. Amikor februárban a Microsoft bejelentette, hogy négy éven belül mintegy 50 ezer internetkávézóból álló hálózatot épít ki Indiában, a helyi versenytárs, a Cordect már tízezer indiai faluban szolgáltatott.

Sokszor a legújabb fejlesztési ötletek is a fejlődő országokból érkeznek. Például Brazíliában vezették be a világon először az elektronikus szavazást. Az UE2000 elnevezésű digitális szavazatszámláló készülék nagy meglepetést okozott nemcsak az informatikai világcégek, de az egész világ számára. Az olcsó és könnyen kezelhető gépekkel sokkal többen szavaztak, mint a korábbi választásokon.

Az ilyen olcsó és jó megoldások néhány éven belül az egész világot elárasztják. Ez mindenképpen elgondolkodtató az informatikai óriáscégek számára. A Dell fejlődő országok számára készített számítógépei például már Amerikában is megvásárolhatók, sokkal olcsóbban, mint bármely más személyi számítógép.