Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Búcsú a másnaposságtól

2006. augusztus 5.

Tudósok megfejtették a macskajaj nélküli italozás titkát. Csak jó hír?

Tudósok megfejtették a macskajaj nélküli italozás titkát. Csak jó hír?

„Valakitől azt hallottam, hogy a New Scientist egyik új cikke szerint a tudósok olyan szesz előállításán dolgoznak, amelynek megvan mindaz a kellemes hatása, amit az italnak tulajdonítunk, de a kellemetlen utóhatások nélkül” – írja Alison Motluk tudományos újságíró a Telegraphban. A cikk címe: Piálni másnaposság nélkül? Talán mégse.

Motluk elolvasta a New Scientist cikkét (amelynek teljes szövege sajnos csak szerény előfizetési díj fejében hozzáférhető online). Ahogy jó tudományos újságíróhoz illik, a laikusok számára is érthető módon beszámol a kutatási eredményekről. De cikke messze túlmegy a biokémián, akár vallomásnak is tekinthető.

„Miközben ezt körmölöm, enyhén másnapos vagyok, mert tegnap este kicsit felöntöttem a garatra. Pontosan hárompoharas másnaposságom van – kis szédülés, enyhe kiszáradás. Ha viszont a macskajaj-mentes futurisztikus szuperitalt vedeltem volna, semmit sem éreznék. És ennek tudatában, biztosan nem állok meg háromnál.”

„Akár tíz-tizenöt pohárral is legurítanék, ahogy a régi időkben – számol be ifjúkori iszákosságáról Motluk. – Hogy mit éreztem ennyi pia után? Jól emlékszem, és épp ezért nem szeretném újra átélni.”