Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Kit győz le Izrael?

2006. augusztus 6.

Az izraeli légicsapások megbénították Libanont. Az igazi ellenséget azonban eddig nem sikerült térdre kényszeríteni. Lehet, hogy a Hezbollah kerül ki győztesen a háborúból?

Az izraeli légicsapások megbénították Libanont. Az igazi ellenséget azonban eddig nem sikerült térdre kényszeríteni. Lehet, hogy a Hezbollah kerül ki győztesen a háborúból?

„Izrael, élén Ehud Olmert miniszterelnökkel és Amir Peretz védelmi miniszterrel kezdettől fogva nem csak az elrabolt katonák szabadon bocsátását akarja elérni. A háború célja a Hezbollah megsemmisítése, vagy legalábbis megbénítása – olvassuk Jon Lee Anderson külpolitikai tudósító esszéjét a New Yorkerben. – Hidakat, alagutakat, utakat és lakóházakat bombáztak. Csaknem háromnegyed millió libanoni menekült el otthonából.” De vajon sikerül-e térdre kényszeríteni a Hezbollahot?

Dzsamil Mroue, a bejrúti angol nyelvű napilap, a Daily Star újságírója szerint Izrael rossz stratégiát választott. „Sok amerikai és izraeli azt gondolja, hogy létezik egy erős középosztály, amely majd átveszi a hatalmat a lerombolt országban. Csak éppen azt hagyják figyelmen kívül, hogy ha porig bombázzák Libanont, Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezére majd előbújik a romok alól, és akár egy mikrofonnal is képes lesz minden kormányt megbuktatni.”

A Hezbollahra mért csapás nem a Hezbollahot számolja fel, hanem Libanon államot zúzza szét. „Mintha egy pöröllyel akarnánk agyonütni egy tetvet” – értékeli Mroue Izrael taktikáját. Az állam szétesése a Hezbollahnak kedvez. Mroue becslése szerint a csapás megindítása előtt még csak minden második libanoni szimpatizált velük, mostanra viszont már az emberek többsége melléjük állt.

Anderson Bejrút egyik külvárosában járva azt tapasztalta, hogy az utcán nem rendőrök vagy katonák, hanem a Hezbollah aktivistái igyekszenek fenntartani a rendet. Libanoni útja során ellátogatott egy óvóhelyre. Itt is a Hezbollah emberei intézik az ügyeket – a gyerekjátékok beszerzésétől kezdve az ideiglenes kórház felállításán át a gyógyszertár működtetéséig.

„A Hezbollah a libanoni társadalom részévé vált, állam az államban. Még ha sikerül is Izraelnek legyőznie a Hezbollah katonáit, Naszrallah akkor is az ország legfontosabb politikusa lesz – jósolja Anderson. – Ez részben az izraeli támadásnak köszönhető, amely rávilágított a kormány tehetetlenségére. Az általam ismert libanoni szakértők többsége szerint a Hezbollahot megerősíti a konfliktus.”