Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Mamifesztum

2006. augusztus 9.

Karrier vagy gyereknevelés? A kérdés megosztja az amerikai nőket. Pedig jó lenne összefogniuk, hogy az amerikai anyák valamivel több állami támogatást kapjanak, mint a szváziföldiek.

Karrier vagy gyereknevelés? A kérdés megosztja az amerikai nőket. Pedig jó lenne összefogniuk, hogy az amerikai anyák valamivel több állami támogatást kapjanak, mint a szváziföldiek.

„Egy évtizede dúl a háború az amerikai anyák között. A szülés után munkahelyükre visszatérő anyák titokban irigylik otthonmaradó társaikat. A főállású anyák erkölcsi fölényük tudatában lenézik a karrierjüket fontosabbnak tartó mamákat, miközben férjüktől kell zsebpénzt kunyerálniuk” – írja Viv Groskop, a New Statesman publicistája.

A Metazin is beszámolt a konfliktusról. Az egyik tábor szerint az egyenjogúság szellemében nevelt nők a munkahelyükön és a gyermeknevelésben is szeretnének tökéletesen helytállni. Ámde ez képtelenség, a dolgozó anyák kimerültek, stresszben és szorongásban élnek. Ezért egyre több diplomás nő választja a főállású anyaságot a karrier helyett. A másik tábor hívei viszont a női egyenjogúság eszményének elárulásával vádolják a hivatásukat feladó asszonyokat.

Miközben az amerikai anyák egymással küzdenek, az európai nők rég rájöttek, hogy össze kell fogniuk, mert csak így érhetik el, hogy az állam támogassa a gyermeknevelést, amivel mind a karrierjüket előnyben részesítő, mind a főállású anyaságot választó nők jól járnak. A családtámogatási reformok területén igencsak lemaradt Amerikában Joan Blades és Kristin Rowe-Finkbeiner májusban megjelent Anyasági Kiáltványa tette meg az első lépést a kívánatos összefogás felé

A szerzők olyan intézkedéseket követelnek, amelyek az otthon maradó és a dolgozó anyák számára egyaránt előnyösek: mindenkinek járó állami GYES; rugalmas munkaidő és távmunka-lehetőség; gyermekbarát TV-műsorok és iskola utáni gyerekprogramok; minden gyereknek alanyi jogon járó állami egészségügyi ellátás; ingyenes bölcsődék és óvodák; egyenlő fizetés a nőknek.

A Kiáltvány után fegyverszüneti felhívást intéztek a nőkhöz: „Marakodó anyák, tegyétek le a fegyvert! Mind egy cipőben járunk! Mindannyian családbarát reformokat szeretnénk! Itt az ideje, hogy a valódi problémákra koncentráljunk a valódi megoldások reményében!”

Európából nézve a Kiáltványban megfogalmazott követelések meglehetősen szerények. Ám egy nemrég készült felmérésből kiderül, hogy a világ vezető nagyhatalma erősen el van maradva a családtámogatási reformok terén.

A Global Working Families projekt kutatói 168 ország adatait hasonlították össze. Négy ország kivételével mindenhol jár az anyáknak szülési szabadság. Amerikában nem. Ötvennégy országban az apák is elmehetnek GYES-re. Amerikában nem. Hetvenkilenc ország támogatja a munkahelyi szoptatás lehetőségét. Amerika nem. 

Az összehasonlító táblázatokban Amerika a listák végén kullog. Szváziföld, Leshoto és Pápua Új-Guinea társaságában.