Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Uborka az uborkáról

2006. augusztus 11.

A politikusok nyaralnak, és nem állnak elő újabb és újabb ötletekkel. A kormány augusztusban nem üti bele mindenbe az orrát, ezért rendszerint nő a népszerűsége.

A politikusok nyaralnak, és nem állnak elő újabb és újabb ötletekkel. A kormány augusztusban nem üti bele mindenbe az orrát, ezért rendszerint nő a népszerűsége.

Angolul „silly season”-nak (bolond évszaknak) nevezik az uborkaszezont. A komoly lapok is mindenféle bulváros hiábavalósággal töltik ki a politika által üresen hagyott helyet.

A Telegraph például azzal a történettel traktálja olvasóit, hogy Matthew Bushell úr nem fizette ki az általa rendelt escort szolgáltatást, mire a hoppon maradt hölgy, bizonyos Tracy Harper beperelte. Augusztus 6-án a bíróság annak rendje és módja szerint el is ítélte Bushellt „szexuális előnyök becstelen módon, megtévesztés útján történt igénybevételéért”. De a hoppon maradt szolgáltató csak – ha szabad ezt mondani – erkölcsi elégtételt kapott. Az ítélet ugyanis két év rendőri felügyelet antiszociális magatartásért.   

Tim Hames, a Times vezércikkírója szerint azonban „az augusztus egyáltalán nem bolond, sőt egyenesen a legjózanabb hónap az egész naptárban, mert a miniszterek szabadságra mennek, és nem állnak elő kétes politikai tervekkel”.

Augusztusban a külföldi események szolgáltatják a legtöbb főcímet, ami érdekes fényt vet a mai brit politikára – fejtegeti Hames. Ilyenkor jövünk rá, „hogy mennyire miniszterelnökivé vált a kormányrendszerünk”. „Nem a parlament nyári utolsó ülésének a végén ereszkedik le a vasfüggöny, hanem a Downing Street-i vakáció kezdetével.”

„Az augusztus mindig előnyös szokott lenni a kormánypárt számára. Le merném fogadni – folytatja nyári elmélkedését a konzervatív publicista –, hogy a szeptemberi közvélemény-kutatási eredmények szerint a Munkáspárt jobban fog állni a Konzervatívokhoz képest, mint két hónappal korábban. S mindez annak ellenére fog bekövetkezni, hogy a kormány nem próbálja behízelegni magát a választóknak. Viszont olyasmit sem csinál, amivel ingerelné az állampolgárokat.”

„Ha a kormány augusztusban nem üti bele mindenbe az orrát, és ezáltal növekszik a népszerűsége, akkor talán eszébe juthatna a minisztereknek, hogy ezt az erényt a szünidő befejeztével is érdemes lenne gyakorolni.”