Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Ki védi meg a kettős állampolgárt?

2006. augusztus 15.

Milyen kötelességei vannak az államnak a külföldön élő kettős állampolgárokkal szemben? Segítségükre siet az anyaország, ha háború közepén találják magukat? Kanadai állampolgárok esete Libanonban.

Milyen kötelességei vannak az államnak a külföldön élő kettős állampolgárokkal szemben? Segítségükre siet az anyaország, ha háború közepén találják magukat? Kanadai állampolgárok esete Libanonban.

Kanadában meglehetősen bevándorlóbarát törvények vannak érvényben. Az ország állampolgárainak egyötöde nem kanadai születésű. A harminckét millió kanadai közül körülbelül három millió külföldön él, köztük fél millió kettős állampolgár.

Csak Libanonban negyvenezer kanadai állampolgársággal is rendelkező ember él. Egy részük Kanadában született, a szülők libanoni menekültek voltak, majd hazaköltöztek. Mások Libanonban születtek, majd Kanadába emigráltak, ahonnét néhány év után visszatértek szülőhazájukba.

A Hezbollah ellen indított izraeli támadás megindításakor felvetődött a kérdés, hogy milyen kötelessége van Kanadának a Libanonban élő kettős állampolgárokkal szemben. Vajon őket is ki kell mentenie a háborús övezetből? – olvassuk Kenneth Kid cikkét a Toronto Starban.

Sokan kifogásolták, hogy az adófizetők pénzéből olyan Libanonban élő kettős állampolgárokat evakuáljanak, akik évtizedek óta nem is jártak Kanadában. „Az isten szerelmére, miért lenne bármilyen kötelessége velük szemben Kanadának?” – fakad ki Jack Granatstein történész.

Granatstein úgy véli, hogy Kanadának nem kell segítenie egy kanadai születésű libanoni nőn, aki két éves korában hagyta el Kanadát, és azóta pusztán annyi köze volt az országhoz, hogy a bejrúti követségen ötévente meghosszabbíttatta útlevelét.

Felmerült az is, hogy differenciálni kellene a kettős állampolgári státust. Ez lehetővé tenné, hogy a Kanadában élők több jogot élvezzenek, mint azok a kettős állampolgárok, akik külföldön telepednek le. Granatstein szerint azonban „elfogadhatatlan lenne a kétszintű állampolgárság bevezetése”. „Vagy állampolgár valaki, vagy nem. Nincs középút!”

Sokkal célravezetőbb lenne – véli Granatstein –, ha az állampolgársági törvényt az 1993-as parlamenti vizsgálóbizottság javaslatai alapján reformálnák meg. A bizottság a kettős állampolgárság eltörlését indítványozta.

„A vizsgálóbizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet lojalitásról beszélni a kettős állampolgárok esetében. Hozzátették, hogy a kanadai állampolgárság elértéktelenedik, ha egy kanadai egy másik ország útlevelével is rendelkezik.”