Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Merre tovább, jobboldal?

2006. augusztus 16.

A német konzervatívok kormányra kerülve megszegték ígéreteiket. Adót és járulékot emeltek. Szavazóik elfordultak tőlük. Most, az uborkaszezonban azon vitatkoznak, hogy balra forduljanak-e vagy jobbra.

A német konzervatívok kormányra kerülve megszegték ígéreteiket. Adót és járulékot emeltek. Szavazóik elfordultak tőlük. Most, az uborkaszezonban azon vitatkoznak, hogy balra forduljanak-e vagy jobbra.

A tavaly őszi választások óta csökkent a CDU népszerűsége. A legfrissebb felmérések szerint már csak a választók alig harmadának támogatását élvezik, vagyis mindössze két százalékkal többen szavaznának rájuk, mint a szociáldemokratákra. A párt támogatottsága alacsonyabb, mint 1998-ban, Helmut Kohl leváltása előtt volt.

A népszerűségvesztés oka a választási ígéretekkel ellentétes intézkedésekben keresendő. A konzervatívok a kampányban átfogó államreformot ígértek. A magas munkanélküliséget adó- és járulékcsökkentéssel akarták letörni. Az új koalíciós kormány azonban adóemelést hajtott végre, és az egészségügyi járulékokat is emelte.

„Mihelyt Angela Merkel elutazott Észak-Olaszországba, hogy kiránduljon kicsit a Dolomitokban, Jürgen Rüttgers, a legnépesebb német tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke úgy érezte, ideje konstruktív kritikával előállnia” – olvassuk a Spiegel nemzetközi kiadásában.

A CDU keresztényszociális balszárnyához tartozó Rüttgers élesen bírálta a kampányt. „Tévedés azt gondolni, hogy a járulékcsökkentés élénkíti a beruházásokat, és munkahelyeket teremt. Ideje lenne véget vetni a hazugságoknak – nyilatkozta a Côte d’Azurön nyaraló konzervatív politikus a Stern magazinnak. – Ki kell mondani, hogy a CDU nem kapitalista párt. A jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a szociális igazságosságra.”

A piacpárti konzervatívok nem értenek egyet. Ők sem elégedettek Merkellel, de szerintük éppen az okozta a CDU támogatóinak elfordulását, hogy elmaradtak a kampányban megígért reformok, és tovább nőtt az állami szerepvállalás.

„A közvélemény-kutatások számadatai azt igazolják, hogy a CDU elbizonytalanítja választóit – mondta Jörg Schönbohm, a CDU brandenburgi vezére. – Sokan úgy érzik, hogy ez a párt nem az a párt, amelyikre a választáson szavaztak.”