Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Iráni blograkéta

2006. augusztus 19.

Ahmadinezsad elnök is blogol, bár eddig egyetlen bőbeszédű bejegyzésre futotta neki. Izraeli hackerek preventív támadást indítottak a honlap ellen.

Ahmadinezsad elnök is blogol, bár eddig egyetlen bőbeszédű bejegyzésre futotta neki. Izraeli hackerek preventív támadást indítottak a honlap ellen.

Az egész világsajtót bejárta a hír, hogy Ahmadinezsad iráni elnök blogot indított. Az angolul is megjelenő webnapló eddig csak egyetlen bejegyzést tartalmaz, augusztus 11-i dátummal.

Az elnök szószátyár módon mesél küzdelmes gyermekkoráról. „Később folytatom a topikot, mert túl hosszúra sikerült – írja a végén. – Őszintén remélem, hogy Allah segedelmével tizenöt perc alatt sikerül majd befejeznem a beszédet.”

Ha az angol változatnak hinni lehet, a szöveget „beszédnek” (talk) nevezi, tehát valószínűleg diktálja a blogot. Vagy túlságosan elfoglalt, hogy maga írja, vagy hadilábon áll a komputerrel.

Amíg az újabb bejegyzést várjuk, egy kis szavazósdival üthetjük agyon az időt: „Ön szerint az Egyesült Államok és Izrael azért támadta meg Libanont, hogy új világháborút robbantson ki? Igen? Nem?”

A kérdés-felelet játék nem csak jó alkalom az Amerika- és Izrael-ellenes propagandára. Az iráni elnök ugyanis – mint Charles Krauthammer, a Washington Post kolumnistája írja – „őszintén hisz a a közeli világvégében”.  A tizenkettedik imám újbóli eljövetelét pedig – a keresztény apokalipszishez hasonlóan – a „szokásos pusztítás és öldöklés előzi meg”.

Izraelben meglehetősen komolyan veszik az elnök internetes próbálkozását. A Haarec azon elmélkedik, hogy Ahmadinezsad „így akar külföldi támogatókat toborozni”.

A Jediot Ahronot arról számol be, hogy izraeli bloggerek egyesült erővel túlterhelték a perzsa honlapot, mire az több órára leállt. Nem valami nagy visszacsapás azért, hogy Irán felfegyverezte és felhergelte a Hezbollahot.

De – mint Zeev Schiff írja a Haarecben – „a világ egyre inkább tudomásul veszi, hogy a libanoni háborún a Made in Iran felirat állt”. S ennek hatására azt is kezdi megérteni, hogy sürgősen tenni kell valamit, ha el akarjuk kerülni, hogy a Nagy Igazhitű Blogger nukleáris eszközökkel siettesse a tizenkettedik imám eljövetelét.