Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Az elsőrangú másodhegedűs

2006. augusztus 24.

Társadalombiztosítási reform? Környezetvédelem? A nagy ügyeket senki sem képviseli jobban, mint Al Gore. Megint remek alelnök lenne belőle. A demokraták új sztárja, Barack Obama mellett.

Társadalombiztosítási reform? Környezetvédelem? A nagy ügyeket senki sem képviseli jobban, mint Al Gore. Megint remek alelnök lenne belőle. A demokraták új sztárja, Barack Obama mellett.

„Amikor a globális felmelegedés politikájára gondolunk, mindjárt Al Gore jut eszünkbe. A volt alelnök azt mondja, manapság már csak az üvegházhatás ellen kampányol, de látva, hogyan sütkérezik új filmjének sikerében, elkerülhetetlenül arra kell gondolnunk, hogy hátha megint megpróbálkozik az elnökséggel. Pedig van egy másik állás, amely sokkal inkább neki való. Ebben a pozícióban igazán tehetne valamit azokért az ügyekért, amelyeket a szívén visel. Előnyére válna, hogy értelmiséginek látszik, és nem lenne hátrány, hogy egy kicsit merev. Olyan állásról van szó, amelyre nagyon alkalmas, hiszen egyszer már betöltötte nyolc évig” – írja Michael Grunwald, a Washington Post környezetvédelmi riportere.

Az alelnökök fontosak a leendő elnök kampányában, de aztán nem sok szerep jut nekik a politikában, hacsak később nem lesz belőlük is elnök. Franklin Roosevelt kétszeri alelnöke, a texasi John Nance Garner, akit nem véletlenül neveztek Kaktusz Jacknek, a maga keresetlen módján ezt így fejezte ki: „Egy  vödör meleg hugy is többet ér az alelnökségnél.”

De éppen Gore volt az, aki szakított a hagyománnyal, és Clinton elnök jobbkezévé lépett elő. A jelenlegi alelnök, Dick Cheney is hasonló befolyással bír George W. Bush elnökre.

Csakhogy ki lenne most Gore Clintonja? Ki lenne a vérbeli politikus az intellektuális alelnök mellett? Erre is van válasza Grunwaldnak.

Hillary Rodham Clinton örök riválisa Al Gore-nak, elképzelhetetlen, hogy együtt induljanak. De mi lenne, ha a fiatal, karizmatikus Barack Obama, aki egyelőre tagadja, hogy elnöki ambíciói volnának, mégiscsak ringbe szállna a jelölésért, és lekörözné Hillary Clintont?  Mellette már nagyon is jól el lehetne képzelni Gore-t.