Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Blogból lett bestseller

2006. augusztus 26.

Egy népszerű blogger túllépett a hagyományos könyvkiadási modellen. Blogon írta a szöveget. Internetes szolgáltatóval adta ki. A blogvilágban reklámozták. Három hét alatt toplistára került.

Egy népszerű blogger túllépett a hagyományos könyvkiadási modellen. Blogon írta a szöveget. Internetes szolgáltatóval adta ki. A blogvilágban reklámozták. Három hét alatt toplistára került.

A Working Assets – mint a baloldali Nation magazin elismerően megállapítja – „progresszív telekommunikációs és hitelkártya cég”. A szokatlan minősítés azon alapul, hogy a WA „az ügyfelektől szedett díj egy bizonyos százalékát olyan szervezeteknek adományozza, amelyek a béke, az emberi jogok, a társadalmi igazságosság, az oktatás és a környezet érdekében munkálkodnak”. Eddig 50 millió dollárt fordítottak ilyen célra.

A cég elnöke idén januárban megbízta Jennifer Nixet, a Chelsea Green kiadó szerkesztőjét, hogy próbáljon új embereket és ötleteket találni a progresszív blogvilágban. Azért esett a Chelsea Green szerkesztőjére a választás, mert 2004-ben, az internetre támaszkodva ez a kiadó csinált pár hét alatt bestsellert George Lakoff könyvéből. A Ne gondolj az elefántra! azóta magyarul is megjelent a Demos Magyarország kiadásában. 

Nix Hogyan csináljunk liberális bestsellert? címen számol be fáradozásainak eredményéről a Nation hasábjain.

A progresszív cégvezér által megbízott szerkesztő az alkotmányjogász ügyvédből lett bloggert, Glenn Greenwaldot szemelte ki magának. Február 15-én felkérte, hogy alakítsa könyvvé blogjának anyagát. Március elsején megkötötték a szerződést, és a blogger nekilátott a könyvcsinálásnak. Április 24-én már nyomdába is került a szöveg.

Címe: Mi a teendője egy hazafinak? Hogyan védjük meg az amerikai értékeket az ámokfutó elnöktől? (Az angol cím – How Would a Patriot Act? – lefordíthatatlan szójáték, a 2001-ben elfogadott és 2005-ben megújított terrorizmus-ellenes törvényre, a Patriot Actre utal.)

Nix a leadással egyidőben elküldte a digitális kéziratot hét, nagy forgalmat bonyolító liberális bloggernek, és felkérte őket, hogy foglalkozzanak vele, ha jónak tartják. Az új könyv híre futótűzként terjedt el a baloldali blogvilágban. Mire május 15-én megjelent, már mindenki tudott róla. Azóta fölkerült a Washington Post és a New York Times bestseller-listájára.

A sikertörténet az európai sajtóban is visszhangot váltott ki. A Neue Zürcher Zeitung azon elmélkedik, hogy az internet révén le lehet vágni a könyvkiadás szokásos kerülőit. Az út eddig a kiadó reklámosztályától a könyvszakma lapjaihoz vezetett, onnan az újságok recenziós rovatához és a könyvterjesztőkhöz. Majd megfelelő hírverés után, jó esetben a bestseller-listához. Most pedig a reklámot is az internet biztosítja a világhálón termett könyvnek, méghozzá a megjelenéssel egyidejűleg.

Nix és Greenwald még csak tervezgette a Patriot-könyvet, amikor Magyarországon már megjelent az első blogkönyv. Hamaranna, a Népszabadság Online bloggere – most már a saját nevén: Vincze Zita – könyvvé alakította az India Gyógyszállót. Februárban adta ki a Népszabadság.