Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Kutyakakás Lány

2005. július 13.

A kutyus a metró padlójára piszkított. A gazdája nem volt hajlandó feltakarítani. Mobillal lefényképezték. A kép az internetre került. Hadjárat indult a gazdi ellen. Tönkretették.

A kutyus a metró padlójára piszkított. A gazdája nem volt hajlandó feltakarítani. Mobillal lefényképezték. A kép az internetre került. Hadjárat indult a gazdi ellen. Tönkretették.

Az eset Dél-Koreában történt. Egy lány a kutyájával metrón utazott. A kutya a padlóra csinált. A gazdi nem szedte föl a piszkot. Sőt, még neki állt feljebb, amikor a többi utas felelősségre vonta.

Valaki mobiltelefonnal lefényképezte. Képe egy pillanat alatt elborította az internetet, ő lett a Kutyakakás Lány. Bár a haja eltakarta az arcát, hamar azonosították. A bloggerek kiderítették a nevét, foglalkozását. Egész élete nyitott könyvvé vált. A végén kénytelen volt abbahagyni a tanulmányait és elbujdosni.

Az ügy hullámai elérték az Egyesült Államokat. A Washington Post fölveti a kérdést: hol vannak a leleplezés jogi és erkölcsi határai?

A digitális fényképezés és az internet révén úgyszólván mindenki tényfeltáró riporter lehet, olykor akaratlanul is. A képek felkerülnek a netre, s kitör a botrány. Gondoljunk az iraki Abu Graib börtönben készült iszonyatos felvételekre.

A WP újságírója, Jonathan Krim a nemrég lelepleződött kongresszusi tudósító esetére emlékeztet. A magát Jeff Gannonnak nevező, kétes múltú zsurnaliszta azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Fehér Ház sajtótájékoztatóin rendszeresen a demokratákat támadó és az elnöknek kedvező kérdéseket tett föl.

A bloggerek kutatómunkája nyomán megalapozottnak látszik a gyanú, hogy "Gannon" buzgólkodása fejében pénzt fogadott el a kormánytól. De a bloggerek nem álltak meg itt, azt is kinyomozták és közhírré tették, hogy homoszexuális és talán prostituált.

Daniel J. Solove, a George Washington University professzora, adatvédelmi szakértő szerint az interneten különösen nagy a veszélye, hogy túl messzire megyünk a normák érvényesítésében.

"Takaríts fel a kutyád után! Kinek lehet kifogása az ellen? A normák érvényesítése többnyire abban áll - fejtegeti a jogász -, hogy mérges pofát vágunk vagy rászólunk valakire. De azzal, hogy a normaszegés dokumentumait megörökítjük, a szankciót egészen más szintre emeljük. A blogoszféra igen erős normaérvényesítő eszköz. Lehetővé teszi, hogy csapatosan üldözzük az elkövetőket és skarlát betűt süssünk rájuk."