Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A Padovai Fal

2006. augusztus 31.

Angliában bizonyos városrészekből kitiltják a rendbontókat. Olaszországban fallal vesznek körül egy veszélyes lakótelepet, ahol bevándorlók élnek. Gettósítás vagy elkerülhetetlen átmeneti rendszabály? 

Angliában bizonyos városrészekből kitiltják a rendbontókat. Olaszországban fallal vesznek körül egy veszélyes lakótelepet, ahol bevándorlók élnek. Gettósítás vagy elkerülhetetlen átmeneti rendszabály? 

Az Egyesült Királyságban a munkáspárti kormány alatt a hatóságok új és félelmetes eszközöket kaptak a kezükbe. Az egyik az ASBO-nak rövidített Anti-Social Behaviour Order. A rendbontóknak meg lehet parancsolni, hogy tartózkodjanak a félelemkeltő vagy másokat zaklató magatartástól. Megtilthatják például, hogy valaki bizonyos személyekkel találkozzék, vagy olyan környéken tartózkodjék, ahol korábban bajt okozott. A parancs megszegése bűncselekmény.

A brit rendőrök a saját szakállukra szabhatnak ki ilyen korlátozásokat, de csak egy-egy garázda személyre nézve. Az olaszországi Padovában a kommunista utódpárthoz tartozó Favio Zanonato polgármester vezette városi tanács – nem jókedvében, inkább végső elkeseredésében – nagyvonalúbb megoldást választott.

Három méter magas, fémlemezekből kialakított fallal vették körül a külvárosi, bevándorlók lakta Serenissima lakótelepet. A falakon megfigyelő kamerákat helyeztek el. Ki- és bejárni csak egy szigorúan ellenőrzött kapun lehet, ahol mindenkit megvizsgálnak, hogy nincs-e nála kábítószer vagy fegyver.

Az öt tömbben közel háromszáz lakásból álló telepen eredetileg tanárok, egyetemi hallgatók és más értelmiségiek laktak. Amikor más környékre kezdtek költözni, ingatlanspekulánsok vásárolták fel a lakásokat, és bevándorlóknak adták ki őket – gyakran szobánként. A túlnépesedett telep a drogkereskedelem és a prostitúció tanyája lett. Az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor egy nigériai és egy marokkói banda dorongokkal, bozótvágó késekkel valóságos csatát vívott egymással. Ezután határozta el a városi tanács a telep körülzárását, amíg nem sikerül kisebb csoportokra szétválasztva, más helyre költöztetni a lakókat.

Egész Európában gettót, Berlini Falat emleget a sajtó. A padovai polgármester azzal védekezik, hogy ideiglenes rendszabályról van szó, amit a környék lakói megnyugvással fogadtak. Zanonato a szétköltöztetés eddigi tapasztalataira hivatkozik: az új helyen nincs semmi baj a bevándorló családokkal.

A szokatlan intézkedés az olasz politikai életet is felkavarta. A helyi zöldek képviselője „visszataszítónak és rasszistának” nevezte. A régió elnöke, Giancarlo Calan, aki Berlusconi Forza Italiáját képviseli, „a baloldal arroganciájáról” beszél: „Fallal akarják elválasztani a jót és a rosszat.” A szélsőjobboldali Északi Liga viszont kevesli a szigort: „Földig kell rombolni az idegen bűnözők telepét!”