Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Szegény gazdagok

2006. szeptember 1.

A világ szegényei leginkább maláriában vagy tüdőbajban halnak meg. A tehetősebbekkel a tüdőrák, a magas vérnyomás vagy az időskori cukorbetegség végez. A milliomosokra még több veszély leselkedik.

A világ szegényei leginkább maláriában vagy tüdőbajban halnak meg. A tehetősebbekkel a tüdőrák, a magas vérnyomás vagy az időskori cukorbetegség végez. A milliomosokra még több veszély leselkedik.

A Slate publicistája, Jacob Weisberg utánanézett, milyen halálos veszélyek leselkednek a legvagyonosabb emberekre.

Sokan lesznek repülőszerencsétlenség áldozatai. Nem menetrendszerinti járatokkal zuhannak le, hanem bérelt vagy saját géppel. Így vesztette életét Aaliyah, a tehetséges énekesnő, vagy a Wal-Mart üzletlánc alapítójának idősebbik fia, John Walton. Még kockázatosabb, ha a gazdagok maguk vezetik a repülőt. John Denver country-énekes rossz pedálra lépett. A fiatalabb John F. Kennedy gépe belefúródott egy szigetbe.

A repülőszerencsétlenségeken kívül gyakran drága és extrém sportok okozzák a gazdagok halálát, mint például yacht-versenyek, vagy különböző sebesség-őrületek többnyire teszt-járművekkel.

Akinek több a pénze, mint a józan esze, előszeretettel fizet be végzetes kimenetelű havasi expedíciókra” – írja Weisberg. A Mount Everest csúcsára szervezett túra tízezer és negyvenezer dollár (2 – 9 millió forint) közötti összegbe kerül. A hegymászás az elmúlt évben tíz milliomos halálát okozta.

A jövő egy új extravagáns veszélyforrást is tartogat a kihívásokat kereső gazdagoknak: az űrutazást. Richard Branson űrturizmussal foglalkozó cégét, a Virgin Galacticot már többen felkeresték helyfoglalás végett, hogy az elsők között lehessenek, akik 2008-ban megpillanthatják az űrből az északi fényt. A közel kétszázezer dolláros (40 millió forint) jegy remélhetőleg nem csak az odaútra szól majd.

A cikket néhány olvasó rosszízű tréfának minősítette, de volt, akit elszórakoztatott. „A szerző nyilván feltételezi, hogy majd jót mulatunk a csillogó halált halt gazdagok tragédiáján – írja az egyik hozzászóló. – Én tényleg jót nevettem. Most akkor rossz ember vagyok?”