Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Cenzúrával a szólásszabadságért

2006. szeptember 2.

Az amerikai hi-tech cégek besegítenek a cenzúrának Kínában. Ők is azon munkálkodnak, hogy tiltsák meg nekik az együttműködést a kommunistákkal. Most meghallgatásra talál a kívánságuk, mégsem elégedettek.

Az amerikai hi-tech cégek besegítenek a cenzúrának Kínában. Ők is azon munkálkodnak, hogy tiltsák meg nekik az együttműködést a kommunistákkal. Most meghallgatásra talál a kívánságuk, mégsem elégedettek.

Sokan remélik, hogy az internet aláássa a kommunista párt egyeduralmát. De a kínai hatóságok egyelőre lépést tartanak az internet terjedésével. Számítógépes programok és élő cenzorok figyelik a fórumokat és a blogokat. A nemkívánatos külföldi internetes behatolástól Nagy Tűzfallal védik a népköztársaságot.

Az állampártot akarva-akaratlan a nagy nyugati hi-tech cégek is segítik. A Google beleegyezett, hogy a pártvezetés által tiltólistára vett szavakat ne lehessen keresni. A Microsoft hozzájárult, hogy blogszolgáltatásába hasonló szellemben működő szűrőprogramot építsenek. A Cisco vírusok ellen kifejlesztett készülékeit a kínai kormány a nem kívánatos oldalak blokkolására használja. A Yahoo! a rendőrség kérésére kiadta egy újságíró adatait. Sí Taót tíz év börtönre ítélték.

A nyugati cégek azzal védekeznek, hogy alkalmazkodniuk kell a helyi törvényekhez. Kénytelenek együttműködni a kínai hatóságokkal, különben ők maguk is törvénysértést követnek el. Boldogan segítenék ugyan a szólás- és információszabadság erősödését, de egyedül nem képesek szembeszállni a cenzúrával. Ezért azt szeretnék, ha az amerikai kormány olyan törvényt hozna, amely megtiltja nekik az együttműködést az internetes oldalakat cenzúrázó hatalmakkal – számolt be róla a Metazin februárban.

Christopher Smith republikánus képviselő már elő is terjesztett egy ilyen törvényjavaslatot, amelyet az illetékes kongresszusi bizottság egyhangúan támogatott, így az hamarosan a kongresszus elé kerülhet. A Global Online Freedom Act megtiltaná az amerikai cégeknek, hogy segédkezet nyújtsanak az internetes tartalmakat cenzúrázó kormányoknak.

A törvényjavaslat kimondja, hogy az online szólásszabadságot korlátozó országokban az amerikai szolgáltató cégek nem tárolhatnak forgalmi adatokat, és semmilyen egyéb olyan információt, amely a felhasználókat kiszolgáltatná a hatóságoknak. A keresőket – élükön a Google-lal – arra kötelezi, hogy hozzák nyilvánosságra, milyen oldalakat nem tesznek hozzáférhetővé. Ha a javaslatból törvény lesz, az amerikai kormány által támogatott oldalak, például a Voice of America blokkolásáért két millió dollárig terjedő bírság, sőt akár börtönbüntetés jár majd.

A törvényjavaslat bizottsági elfogadására a nagy amerikai internetes cégek közül eddig csak a Microsoft reagált. „A törvény nem érné el a kívánt célt – idézi a CNet Jack Krumholzot, a Microsoft egyik igazgatóját. – Ha elfogadják, a kínai hatóságok még szigorúbb szabályokat fognak bevezetni. Sőt, az sem kizárt, hogy a nyugati internetes cégeknek el kell hagyniuk az országot, s így a kínaiak még kevesebb információhoz jutnak, mint most.”