Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A nagy bostoni ásatások

2006. szeptember 8.

A várost új életre keltő közlekedési alagút évtizedes történetét végigkísérő botrányok máig nem értek véget. Egy embert is maga alá temetett a Nagy Lyuk leszakadt fala, de Boston él.

A várost új életre keltő közlekedési alagút évtizedes történetét végigkísérő botrányok máig nem értek véget. Egy embert is maga alá temetett a Nagy Lyuk leszakadt fala, de Boston él.

„A 20. század első felében Boston alig változott valamit. Megbénította a brahmin pénzemberek (a jenki arisztokrácia) és az ír katolikus politikai osztály közti ellentét. A II. világháború után a város választás elé került: vagy átadja magát a dekadenciának, vagy újra kitalálja, hogy milyen legyen. A vezetők félretették a régi ellentéteket, és az utóbbit választották. Oszlopokra emelt autópályát vezettek a város közepén keresztül, és felhőkarcolókat kezdtek építeni. De a hetvenes években megint minden hanyatlani kezdett” – vázolja fel Boston történetét a Washington Post.

„Ekkor kezdődött el a 3. felvonás – folytatja a sztorit Michael Powell, a WP újságírója. – A címe: Nagy Lyuk. Ezt a felvonást együtt írta Kevin White, aki a város demokrata főpolgármestere volt 1968 és 1983 között, és Frank Sargent, Massachusetts állam akkori republikánus kormányzója. Elhatározták, hogy lebontják az oszlopokra emelt autóutat, amely elvágta a várost a tengerparttól, és helyette közlekedési alagutat építenek. Az út helyére hatalmas parkot terveztek. Milliárdokat szántak a metró fejlesztésére.”

A Big Dignek keresztelt megaprojekt tervezési munkálatai a nyolcvanas évekre nyúlnak vissza. Az építkezés 1991-ben kezdődött. 2004-ben adták át a forgalomnak a közlekedési alagutat, és ekkor bontották le az oszlopokra emelt autópályát. Tavaly fogtak bele az új parkok építésébe és az utcák renoválásába.

A Washington Post 2004-ben megjelent cikke ezt a címet viseli: A bostoni Nagy Lyukat bajok árasztják el – Vízszivárgás és túlköltés sújtja a projektet. Eddig közel 15 milliárd dollárba került az 1985-ben 2,5 milliárdra tervezett építkezés. Az alagút a tervezési hibák, és a rossz kivitelezés miatt állandóan szivárog. A falazat súlyos betonelemei rendszeresen lezuhannak, halálos balesetre is volt példa.

A Nagy Lyuk kritikusai azt mondják, hogy a terv sohasem nyerte volna el Washington és Massachusetts állam támogatását, ha előre tudják, mennyibe fog kerülni. Menino főpolgármester azt mondta az átadási ünnepségen, hogy „a Big Dig örökre megváltoztatta a város arculatát”. A kritikusok sem tagadják, hogy előnyére.