Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Blogparadicsom

2006. szeptember 10.

Franciaországban rendkívül népszerű a webnaplóírás. A bloggerek politizálnak. A politikusok blogot írnak.

Franciaországban rendkívül népszerű a webnaplóírás. A bloggerek politizálnak. A politikusok blogot írnak.

„A sztrájkokról és a füstös kávéházakban folytatott filozófiai vitákról híres franciák új közegben áldozhatnak kedvenc szórakozásuknak. Franciaország mára a bloggerek paradicsomává vált – írja Thomas Crampton, az International Herald Tribune párizsi tudósítója.

A franciák az amerikaiakat, a németeket és a briteket is megelőzik blogírásban és -olvasásban. A Nielsen amerikai médiakutató cég felmérése szerint idén júniusban a franciák átlagosan ötször annyi időt töltöttek kedvenc blogjaik olvasásával, mint az amerikaiak, és hússzor annyit, mint a németek. A Médiamétrie intézet júniusi tanulmánya szerint a francia internetezők közel tizenkét százaléka – több mint hárommillió ember – ír blogot. Míg Franciaországban az internetezők hatvan százaléka olvas havi rendszerességgel blogot, Amerikában csak harminc, Angliában kevesebb, mint ötven százalékuk.

A francia bloggerek abban is különböznek a németektől, angoloktól és amerikaiaktól, hogy kritikusabb, kötekedőbb, egocentrikusabb és provokatívabb hangvételű bejegyzéseket írnak – nyilatkozta Laurent Flores piackutató.

A bloggerek politizálnak, a politikusok pedig blogot írnak. Ségolène Royal, a jövőre esedékes francia elnökválasztások valószínű szocialista jelöltje februárban indította el blogját. Az oldalt már csaknem félmillióan keresték fel, és több mint húszezer hozzászólást küldtek be.

Franciaországban nem lehet elnök az, akinek nincs blogja. Az internetes naplók nem helyettesítik a hagyományos médiumokat, de a politikusok számára rendkívül fontosak” – nyilatkozta az egykori gazdasági miniszter, Dominique Strauss-Kahn internet-stratégiai tanácsadója. A szocialista DSK egyike volt azoknak a politikusoknak, akik elsőként kezdtek blogírásba.