Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Katasztrofális katasztrófavédelem

2006. szeptember 27.

A New Orleanst romba döntő hurrikán után lemondott a katasztrófavédelem vezetője. Bűnbaknak érzi magát, akire a politikusok áthárították a felelősséget. Utórengések a Katrina évfordulóján.

A New Orleanst romba döntő hurrikán után lemondott a katasztrófavédelem vezetője. Bűnbaknak érzi magát, akire a politikusok áthárították a felelősséget. Utórengések a Katrina évfordulóján.

Egy éve söpört végig New Orleanson a Katrina hurrikán. Némelyek az individualista amerikai társadalmat, az állammal szembeni bizalmatlanságot okolták a katasztrófa után kialakult káoszért. Mások úgy gondolták, hogy a kormányszervezetek gyakran csak hátráltatták a mentés javát végző civileket.

Abban viszont szinte mindenki egyetért, hogy a Katasztrófavédelmi Hivatal (FEMA) nem volt felkészülve. Bush elnök eleinte úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok urai a helyzetnek, később azonban ő is elégedetlenségének adott hangot.

Michael Brown, a hivatal vezetője két héttel a katasztrófa után lemondott. Az évforduló alkalmából interjút készített vele Matt Lauer, az NBC munkatársa.

Lauer: Egy évvel ezelőtt, a Katrina hurrikán megérkezésének napján még azt állította, hogy a kormánynak van kidolgozott, bármilyen vihar esetén felhasználható forgatókönyve.

Brown: Forgatókönyv? Nem volt semmilyen forgatókönyv.

Lauer: De hiszen Ön volt a katasztrófavédelem vezetője. Milyen terveket dolgoztak ki ilyen esetekre?

Brown: Hát, már három éve terveztük, hogy kidolgozunk valamit az ilyen katasztrófákra, de a minisztérium nem adott rá pénzt.

Lauer: Ön mégis azt nyilatkozta, hogy minden rendben van, a hatóságok urai a helyzetnek, és minden bajbajutotton segíteni fognak. Miért mondta ezt, ha egyáltalán nem volt semmilyen akcióterv?

Brown: Azért, mert a Fehér Házban is ezt mondták. Elismerem, nagyot hibáztam.

Lauer: Úgy érzi, hogy minden felelősséget Önre hárítottak? Nem volt maga az elnök is felelős a történtekért?

Brown: De igen.

Lauer: És Nagin New Orleans-i polgármester?

Brown: De, ő is felelős.

Lauer: És Blanco kormányzó úr?

Brown: Igen, őt is terheli felelősség.

Lauer: Ezek szerint Ön csak bűnbak volt.

Brown: Igen. Én voltam a legkevésbé fontos figura. Engem a kormány nevezett ki, az előbb említett három politikust viszont megválasztották.

Az interjú után sokan kifogásolták, hogy mindent egy ember nyakába varrtak, és a politikusok megúszták a dolgot. „A kormány tagjai közül senkit sem vontak felelősségre – méltatlankodik William M. Arkin biztonságpolitikai szakértő. – Elkeserítő, hogy a kormány nem hajlandó elismerni a hibáit.”