Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Kínai netre kínai keresőt!

2006. szeptember 27.

Az új kínai kereső háttérbe szorítja a Google-t és a többi nagy nyugati keresőt. Mi a siker titka? Netán az, hogy jobban együttműködik a kommunista cenzorokkal?

Az új kínai kereső háttérbe szorítja a Google-t és a többi nagy nyugati keresőt. Mi a siker titka? Netán az, hogy jobban együttműködik a kommunista cenzorokkal?

Kínában egyre népszerűbb az új kínai kereső, a Baidu.com. „A Baidu részesedése a tavalyi 13 százalékról idén 65,4 százalékra nőtt – számolt be az IntelliConsulting felméréséről a Red Herring informatikai magazin. – Ugyanezen időszakban a Google piaci részesedése 32,9 százalékról 12,3 százalékra esett vissza.”

Bár a kínaiak alig hét százaléka használja a netet, ez összesen így is 94 millió ember. Az abszolút számokat tekintve az Egyesült Államok után Kína a második az országok ranglistáján, és a növekedés olyan gyors ütemű, hogy hamarosan az élre kerül. Nem meglepő, hogy a Baidu részvényeinek ára az amerikai tőzsdére történt bevezetés után szinte nyomban megnégyszereződött.

Minek köszönheti a tavaly indult kereső a hihetetlen előretörést?

Elsősorban annak, hogy ez az első kereső, amely felismeri a kínai nyelv sajátosságait, például különbséget tud tenni a két és három szótagból álló kínai nevek között – idézi a Guardian Robin Lit, a cég alapítóját.

„Mások szerint viszont a Baidu inkább azért népszerű, mert a nyugati keresőknél sokkal szorosabban együttműködik a kínai cenzorokkal” – jegyzi meg a Guardian.

A Riporterek Határok Nélkül utánajárt a dolognak. Nyáron felmérést készítettek arról, hogy melyik kereső mennyire szigorú és következetes a nemkívánatos oldalak letiltásában. Rákerestek néhányra – mint például „sajtószabadság”, „tibeti függetlenség”, „Tienanmen tér”, „Falun Kung”, „demokrácia”, „emberi jogok” – és összevetették a találatokat.

A vizsgálat kiderítette, hogy a Baidu sem működik együtt szorosabban a hatóságokkal, mint egynémely nyugati vetélytársa, amelyek többsége azzal védekezett a kommunista párt által nemkívánatosnak ítélt tartalmak kiszűréséért, hogy ha nem működnének együtt, kitiltanák őket Kínából, ami végképp nem segítené a szólásszabadság erősödését.

„Azt találtuk, hogy a tiltott oldalakat legkövetkezetesebben a Yahoo! szűri ki – olvassuk a felmérés eredményét. – A próba során a cenzúra különböző fokait figyelhettük meg. Míg a Yahoo! kínai változata olyan szigorúan cenzúrázott, mint a Baidu, a Google és az MSN több olyan oldalt is felsorolt, amelyeket tiltólistára tettek a hatóságok.”