Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Pearl Harbor az űrben?

2006. október 26.

Bush elnök új űrpolitikai irányelveket hagyott jóvá. Amerika meg fogja akadályozni az ellenséges hatalmak űrbeli jelenlétét. A világ gúnyolódással vegyes felháborodással fogadta a bejelentést.

Bush elnök új űrpolitikai irányelveket hagyott jóvá. Amerika meg fogja akadályozni az ellenséges hatalmak űrbeli jelenlétét. A világ gúnyolódással vegyes felháborodással fogadta a bejelentést.

„Új Pearl Harbor az űrben” – ezzel a hangzatos jelszóval foglalta össze Rumsfeld hadügyminiszter az amerikai katonai vezetők lidércálmát. Ha az ellenségnek sikerül kiiktatnia a műholdakat, megbénul a felderítés, összeomlik a kommunikáció, működésképtelenné válik a hadsereg.

A hadügyminiszter 2001-ben adta ki a jelszót, amikor a kínaiak lézersugarakkal kezdték zavarni az amerikai kém-műholdakat, és kiderült, hogy az oroszok is hasonló kísérleteket végeznek. Azóta újra és újra felröppen a hír, hogy az Egyesült Államok új csillagháborús terveket forral, vagyis űrfegyvereket akar kifejleszteni és telepíteni. A hírek megalapozatlannak bizonyultak, de Amerika valóban lépéseket készül tenni a műholdakra mért űrcsapás megelőzése érdekében.

Bush elnök új űrpolitikai irányelveket hagyott jóvá. Ez még augusztus végén történt, de csak október elején jelentették be, és akkor is különösebb hírverés nélkül. Pedig a deklaráció tartalma nagyon is figyelemreméltó.

Az ambiciózus űrkutatási terveken túl, amelyek kiterjednek a nukleáris energia űrbeli felhasználására, és az űrben keletkező hulladék kezelésére, egy fontos katonai doktrínát is felállít. Nevezetesen azt, hogy az Egyesült Államok senkit sem akar ugyan eltántorítani a világűr kutatásától vagy békés felhasználásától, de meg fogja akadályozni az ellenséges hatalmak űrbeli jelenlétét, és ebben semmiféle nemzetközi szerződéssel nem hajlandó magát korlátozni.

Ahogy lassanként kiderült, hogy mit is tartalmaz a deklaráció, a heves reakciók sem maradtak el. Al Gore ex-alelnök a Bush-kormányra jellemző hübriszről, unilateralizmusról, a minimális diplomáciai tapintat hiányáról beszél. A doktrína Gore szerint tulajdonképpen azt jelenti, hogy Amerika „saját felségterületének tekinti a világűrt”.

Matthew Yglesias, az American Prospect kolumnistája inkább gúnyos hangot üt meg: „Viccesen hangzik, mégis így van – a Bush-kormány bejelentette, hogy katonai hegemóniát kíván fenntartani a világűr fölött. Miközben Oszama bin Ladent nem sikerül eltenni láb alól, Irakban káosz uralkodik, az iráni és észak-koreai atomprogrammal nem tudunk mit kezdeni, a kormány azzal az égető kihívással foglalkozik, hogy miként lehetne a marslakók támadását elhárítani.”

Ugyanez a kettősség jellemzi a külföldi sajtó reakcióit. A hongkongi Asia Times azon háborog, hogy „az USA gyarmatosítani akarja a világűrt”. A londoni Times „a dokumentum komikusan tulajdonosi hangvételéről” beszél, de elismeri, hogy aggodalomra bőven van ok.

Negyven országnak van műholdja. Nagyobb részük csak külföldi segítséggel tudja feljuttatni a szatellitjét. De Iránnak például hamarosan műhold fellövésére alkalmas rakétája is lesz.