Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Szólásszabadság angolosan II.

2005. július 11.

Angliában folytatódnak a szólásszabadság körüli viták. A vallási gyűlöletkeltés tervezett betiltásával kapcsolatos álláspontok lassan, de közeledni látszanak.

Angliában folytatódnak a szólásszabadság körüli viták. A vallási gyűlöletkeltés tervezett betiltásával kapcsolatos álláspontok lassan, de közeledni látszanak.

Beszámoltunk róla, hogy a munkáspárti kormány a rasszista izgatás tilalmának nyomán a vallási gyűlöletkeltés szankcionálást tervezi.

A törvénymódosítást hevesen vitatták az Alsóházban. Végül keresztülment ugyan, de 25 Labour képviselő ellene szavazott. És ezzel nincs vége a történetnek. A Lordok Házának lesz még egy-két szava a törvénytervezethez. Sőt felmerült, hogy a választásokra készülő kormány végül visszavonja.

Írtunk arról is, hogy a BBC második csatornája műsorra tűzte a Jerry Springer talkshow-ból készült musicalt, amely sokak szerint vallási izgatást valósít meg.

A műsor sugárzása miatt több mint 50 000 panaszos üzenet érkezett a BBC-hez. A Christian Voice lobbicsoport bejelentette, hogy istenkáromlás miatt bepereli a BBC-t. (Angliában még mindig érvényben van az 1832-ben hozott istenkáromlási törvény, bár régóta nem alkalmazzák.)

Elsősorban a harmadik párt, az Alsóház 55 tagját adó Liberális Demokraták ellenzik a szólásszabadság tervezett korlátozását. "A szólásszabadság feljogosít arra, hogy másokat megbántsunk" - nyilatkozta még decemberben Evan Harris, a párt egyik parlamenti képviselője.

A liberális demokraták azonban nem kizárólag ezen az általános, elvi alapon ellenezték a tervezett új szabályozást. A fennálló jogi helyzetet figyelembe véve feleslegesnek is tartották.

"A becsületsértést és a rágalmazást a törvény tiltja. Vannak továbbá szeméremsértési törvények. Az uszítás és a rasszista izgatás szintén büntetendő" - érvelt Harris.- Nincs szükség tehát új szabályokra, mert Angliában a szólásszabadságot már kellőképpen korlátozták.

Mára azonban sokat finomodott Harris álláspontja. Februári parlamenti hozzászólásában úgy érvelt, hogy új jogszabály helyett elég lenne egy kis kiegészítéssel ellátni az érvényben lévő izgatási törvényt. Ez minden hézagot betömne, de nem teremtene alkalmat a szólásszabadság túlzott korlátozására.

A faji izgatás elleni törvénybe a következő fordulatot kellene beilleszteni: "vallásra, vallási hitre vagy valakinek a felekezeti hovatartozására, illetve feltételezett hovatartozására történő olyan utalás, amely ürügyül szolgál fajgyűlölet keltésére".

A Belügyminisztérium katekizmusszerű kérdés-felelet listájából kiderül, hogy a tervezet célja valóban a faji uszítás tilalmának kiterjesztése. De nem ok nélkül törekszenek erre. A tilalmat jelenleg könnyű kijátszani, és gyakran ki is játsszák. Elég valamely etnikai kisebbség, mondjuk a pakisztániak helyett egy vallási csoportot, a moszlimokat megnevezni mint az uszítás célpontját.

A bevezetni kívánt új szabályozás azonban nem akarja feléleszteni az istenkáromlási törvényt. Igaz, eltörölni sem. De a vallási tanok és vallásos emberek kifigurázása továbbra sem lesz tilos.

Továbbra is szabad majd "vallási hiedelmeket és a hívőket kritizálni, tanaikat tévesnek vagy veszélyesnek nyilvánítani". A törvény elfogadása után is "bárki hangot adhat egy vallással vagy annak követőivel szemben érzett ellenszenvének". A vallási tárgyú vicceket sem tiltják be - ígéri a Belügyminisztérium honlapja. - Külön kiemelik, hogy a Jerry Springer musicalt sem.

Tartalmi kérdésekben tehát nincs nagy különbség a kormány és a liberális demokraták álláspontja között. Már csak a megfelelő formát kell megtalálni.