Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Kiberdzsihád

2006. november 24.

Az internetes tartalomszolgáltatók a szólásszabadság nevében tiltakoznak a tartalomszabályozás ellen. Pedig az állami szabályozásnál jóval nagyobb veszélyt jelenthetnek a szabadságra nézve azok a radikálisok, akik öncenzúrára kényszerítik a portálokat.

Az internetes tartalomszolgáltatók a szólásszabadság nevében tiltakoznak a tartalomszabályozás ellen. Pedig az állami szabályozásnál jóval nagyobb veszélyt jelenthetnek a szabadságra nézve azok a radikálisok, akik öncenzúrára kényszerítik a portálokat.

„Az Európai Unió a hálóra is ki akarja terjeszteni az audiovizuális tartalomszabályozást. Csakúgy, mint a televízióban, a neten is tiltanák a pornográf és gyűlöletkeltő tartalmakat” – adta hírül a Metazin.

Bloggerek és tartalomszolgáltatók egyaránt a szólásszabadságot féltik. A kínai kommunista cenzorokkal együttműködő Google és a Yahoo! is nemtetszésének adott hangot az új tervezettel kapcsolatban. A nagy internetes cégek általában az önkorlátozást részesítik előnyben az állami szabályozással szemben.

„A YouTube internetes videomegosztó portál, amelyet nemrég éppen a Google vásárolt fel, nem kívánta kommentálni a tervezetet” – olvassuk a konzervatív Washington Times szerkesztőségi cikkét. A YouTube azonban eddig is cenzúrázott, igaz, meglehetősen sajátos felfogásban. Magától nem nyúl bele semmibe, de a felhasználók kimoderálandónak minősíthetnek bármit, és ilyen esetben gyakran megfogadja tanácsukat.

Nemrég például levették Michelle Malkin bloggernek az iszlám terrorizmust bemutató videoklipjét.

De az iszlamista felhasználók nem csak panaszkodnak, hanem „egyúttal százával töltik fel a dzsihádot és terrorizmust méltató videókat”.

A kiberdzsihadisták már korábban hadüzenetet küldtek az iszlamizmust rossz színben feltüntető oldalaknak. Többek közt az internetes tartalomszolgáltatás szabályozását ellenző Google-nak is. „Nemrég, néhány panaszos e-mail után a Google News úgy döntött, hogy az iszlámot sértőnek kikiáltott blogokat nem listázza.”

„A terror elleni harcot nem csak a katonák és a titkos ügynökök vívják. Az interneten a terroristák rákényszerítik akaratukat a gyáva webmesterekre. Akit nem sikerül megfélemlíteni, annak az oldala ellen hackertámadást indítanak” – írja a Washington Times.

„A jogvédők tiltakoznak a kormány cenzúrája ellen. Csak arról feledkeznek meg, hogy a szólásszabadságra az iszlamista gyűlölködők által kierőszakolt öncenzúra jelenti a legnagyobb veszélyt.”