Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Mogulok a sajtóban

2006. november 25.

Az anyagi gondokkal küzdő újságokat dúsgazdag vállalkozók akarják felvásárolni és megmenteni. Jó vagy rossz hír a minőségi újságírásnak?

Az anyagi gondokkal küzdő újságokat dúsgazdag vállalkozók akarják felvásárolni és megmenteni. Jó vagy rossz hír a minőségi újságírásnak?

„Nehéz idők járnak a nyomtatott sajtóra. Évek óta folyamatosan csökkennek a példányszámok. Egyre több olvasó és a hirdető pártol át az internetes kiadáshoz – olvassuk Drake Bennett cikkét a Boston Globe-ban.

Az anyagi gondokkal küzdő lapok körül egyre gyakrabban bukkannak fel multimilliomos – sőt néha milliárdos – befektetők. Az elmúlt hetekben a Baltimore Sun, a Hartford Courant, a Boston Globe, sőt, még a Los Angeles Times felvásárlásáról is keringtek pletykák.

Amerikában a hatvanas évektől a nagy lapkiadók többsége részvénytársaságként működik. Márpedig Bennett szerint sok pénzügyi nehézségekkel küzdő lapot csak egy-egy gazdag befektető menthet meg. Ha egyetlen ember kezébe kerülnek egy lap részvényei, akkor őt talán nem csak a negyedéves eredmény, és a rövid távú haszon fogja érdekelni. A hosszú távú nyereség reményében talán a minőségi újságírásba is hajlandó lesz beruházni.

De az egyszemélyes tulajdonlásnak is van kockázata. „Sok újságírót aggaszt, hogy a tulajdonos esetleg érvényesíteni akarja majd előjogait.” Mielőtt részvénytársasággá alakultak volna, a nagy lapoknál előfordult, hogy a tulajdonos beleszólt a lap szerkesztésébe. Volt, aki a tulajdonában lévő újság hasábjain magánkampányt indított országos politikai ügyekben. Mások a maguk és szövetségeseik hatalmának megerősítésére használták a megvásárolt lapot. 

„Az újságot felvásárló üzletember csak akkor érheti el célját, ha mélyen a zsebébe nyúl, és támogatja a minőségi újságírást – idézi Todd Gitlint, a Columbia University újságíró iskolájának professzorát a Business Week. – Persze nincs rá garancia, hogy a befektető tényleg ezt akarja majd. Szerencsés esetben olyan ember veszi meg az újságot, aki tudja, hogyan kell jó lapot csinálni.”