Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Van, akinek a legjobb otthon

2006. november 29.

Az Egyesült Államokban egyre több szülő tartja távol gyermekét az iskolától, mert nem akarja, hogy a darwinizmus tanait oktassák neki. Magántanulóként ugyanis az evolúció elmélete helyett a bibliai teremtéstörténetre is taníthatják őket.

Az Egyesült Államokban egyre több szülő tartja távol gyermekét az iskolától, mert nem akarja, hogy a darwinizmus tanait oktassák neki. Magántanulóként ugyanis az evolúció elmélete helyett a bibliai teremtéstörténetre is taníthatják őket.

Meghátrálásra kényszerítettük az állami törvényt!” – közölte diadalmasan a New Scientisttel Ian Slatter, az otthontanulás jogáéért küzdő szervezet, a HSLDA szóvivője. A nyolcvanas évek végéig az Egyesült Államok területének túlnyomó részén kötelező volt az iskolalátogatás. A HSLDA azonban tíz év leforgása alatt elérte, hogy ötven tagállamból ötvenben gyakorlatilag bárki távol tarthassa gyermekét az iskolától.

„A dolog iróniája, hogy az otthontanulást liberális aktivisták kezdték terjeszteni a hatvanas években, az evangelisták körében csak a hetvenes évek óta népszerű. 1990-ben még csak háromszázezer amerikai gyermek tanult otthon, ma viszont már közel két és fél millió. A kormány adatai szerint ezen diákok háromnegyedét azért nem járatják iskolába, hogy otthon a szüleik által megfelelőnek tartott vallási és erkölcsi oktatásban részesüljenek.”

A konzervatív protestáns felekezetek hívei között elsöprő többségben vannak a darwini evolúciós elméletet elutasító kreacionisták, akik sokhelyütt megpróbálták a tananyagba integrálni az isteni teremtés elméletének azt a felfogását, amely szerint Isten a szó szoros értelmében hat nap alatt teremtette a világot, éspedig körülbelül hatvanezer évvel ezelőtt. Az állam és az egyház szétválasztásának alkotmányos követelménye miatt viszont az iskolákban nem szabad vallási tanokat oktatni. A bíróságok az „intelligens tervezést” (intelligent design), vagyis a tudományos  igénnyel fellépő kreacionizmust is megpróbálják távol tartani a közoktatástól.

Válaszul a kreacionisták egyre duzzadó tábora hagyja ott a közoktatást. A HSLDA perek sorozatával harcolta ki, hogy gyakorlatilag megszűnjön az iskolalátogatási kötelezettség. Némely állam feltételekhez köti ugyan az otthontanulást, de csak olyasmit ír elő, hogy például a szülőnek vagy a nevelőnek középfokú végzettsége legyen. (Az iskolákban mindenütt egyetemi végzettséget követelnek meg, sokhelyütt egyenesen doktorátust, másutt még külön le is vizsgáztatják a tanárjelölteket.)

 A kreacionizmus hívei kivonják gyermekeiket az állami iskolarendszerből, sőt, saját egyetemet is alapítottak hat évvel ezelőtt. A Virginia állambeli Patrick Henry College kifejezetten közszereplőket nevel, nem is titkoltan a kreacionizmus terjesztésének céljával. „Az egyetem tananyagában kiemelt szerepe van a retorikai készségek fejlesztésének. A diákokat arra készítik fel, hogy hatékonyan képviseljék a keresztény tanítást az abortusz betiltásával és az őssejtkutatás tilalmával foglalkozó politikai és jogi vitákban.”

A kezdeti eredmények meghökkentően bíztatóak. A Patrick Henry csapata az elmúlt két évben kétszer lett győztes olyan versenyen, ahol képzeletbeli bíróságon kellett helytállni beadvánnyal és védőbeszédekkel, és két ízben is vitaversenyt nyert az angliai Oxford diákjai ellen.

2004-ben a Fehér Ház száz gyakornoka közül hét volt Patrick Henry-növendék, holott annak az évfolyamnak összesen 240 hallgatója volt.