Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Kifüstölik a dohányosokat

2005. július 11.

A dohányzás káros az egészségre. Ezt régóta tudjuk. Az Egyesült Államokban egy újabb káros mellékhatásra derült fény: a dohányosok könnyen elveszíthetik állásukat.

A dohányzás káros az egészségre. Ezt régóta tudjuk. Az Egyesült Államokban egy újabb káros mellékhatásra derült fény: a dohányosok könnyen elveszíthetik állásukat.

"2005 január 1-től nem veszünk fel dohányzókat" - olvassuk a Kalamazoo Valley Community College honlapján.

Az Inside Higher Ed felsőoktatási webzin tudósítása szerint az sem tölthet be tanári állást a főiskolán, aki csak otthon, szabadidejében pöfékel. A régóta alkalmazásban álló dohányosokat viszont nem bocsátják el.

A főiskola alelnöke, Sandy Bohnet költségtakarékossági szempontokra hivatkozik. Az Egyesült Államokban ugyanis a dohányzó alkalmazottak után magasabb egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie a munkáltatónak.

Az egyik városi lap beszámol róla, hogy a Weyco egészségügyi cég még szigorúbban szabályozta a munkahelyen kívüli füstölést. A dohányzókat kiszűrendő, alkalmazottaikat kötelező vizsgálatnak vetették alá. Aki nem volt hajlandó részt venni a vizsgálaton, kirúgták.

"Érthető, ha nem vesznek fel vagy elbocsátanak valakit azért, mert jogellenes cselekedetet hajt végre, például kábítószerezik - írja a Kalamazoo Gazette. - Az is elfogadható, ha egy nem tiltott, ám a munkavégzést negatívan befolyásoló tényező, például alkoholfogyasztás miatt történik ugyanez."

A munkahelyen kívüli dohányzás szankcionálását azonban "túlzottan drákóinak" tartják. Ha a dohányosok az egészségtelen életvitelből fakadó többletkiadások miatt diszkriminálhatók, kik fognak még sorra kerülni? - kérdezi a cikkíró. - Az egészségtelenül táplálkozók? A kövérek? A kevés testmozgást végzők?