Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Ki felelős a paranoiáért?

2006. december 15.

A Bush-kormányzat rendezte volna meg a 2001-es terrormerényleteket? Abszurd feltételezés, mégis tízmilliók hiszik el, és e hit köré országos mozgalom szerveződött. A kormány és a sajtó is felelősek az összeesküvés-elméletek népszerűségéért.

A Bush-kormányzat rendezte volna meg a 2001-es terrormerényleteket? Abszurd feltételezés, mégis tízmilliók hiszik el, és e hit köré országos mozgalom szerveződött. A kormány és a sajtó is felelősek az összeesküvés-elméletek népszerűségéért.

„Amerikaiak tízmilliói őszintén hisznek benne, hogy kormányuk bűnrészes háromezer honfitársuk megölésében. És az élet ugyanúgy folytatódik, mint eddig, holott több tízmillió ember szemlátomást tömeggyilkosnak tekinti azokat, akik az országot kormányozzák” – olvassuk Christopher Hayes cikkét a baloldali Nationben.

Egy nyári közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak egyharmada gondolja úgy, hogy a Bush-kormányzat vagy maga követte el a szeptember 11-i támadásokat, vagy szándékosan engedte, hogy bekövetkezzenek, mert így akart ürügyet teremteni közel-keleti háborújához. Az összesküvés-elmélet hívei előszeretettel hasonlítják szeptember 11-ét a Reichstag felgyújtásához, mondván, hogy a nácik így hallgattatták el a kétkedőket, és szilárdították meg a maguk hatalmát.

Riasztó, de nem meglepő – véli Hayes. A terrormerényletben bűnrészesnek gondolt kormány ugyanis félrevezető magatartásával rossz hírnevet szerezett magának. Kiderült, hogy Irakban nem voltak tömegpusztító fegyverek; a kormány titkos börtönökben megkínozta a fogvatartottakat; a polgárokat a terrorizmus veszélyére hivatkozva bármikor lehallgathatják.

Hayes úgy látja, hogy a kormány magatartása egyfelől a politika iránti cinizmust növelte Amerikában, másrészt azonban a közélet pereméről a centrum felé mozdította el az Igazság 9/11 mozgalmat, és ezzel felidézte azt a szellemet, amit a legendás történész, Richard Hofstadter az amerikai politikában jelenlévő paranoid stílusnak nevezett.

A mozgalom nagyrészt a Loose Change (Aprópénz) című filmnek köszönheti ismertségét. Huszonegynéhány éves fiatalok készítették pár ezer dollárból, és sokmillióan látták az interneten. Arról szól, hogy mi minden nem történhetett úgy 2001. szeptember 11-én, ahogy a hivatalos magyarázat szerint történt. Ezt a népszerű feldolgozást támasztják alá a Tudósok a 9/11 igazságáért mozgalom tagjai, akik hisznek az összeesküvés-elméletben.

Hayes úgy látja, hogy a sajtó is felelős, mert az elmúlt években nem ellenőrizte elég szigorúan, vajon igaz-e, valószínű-e, amit a kormány állít. Az egyik oldalon a paranoid összeesküvés-elméletek, a másikon a kormánnyal szembeni túlzott hiszékenység áll. És az utóbbi oka az előbbi terjedésének. Ha a sajtó ellátná feladatát, s mindenki tudná, hogy a vezetők szigorú nyilvános ellenőrzés alatt cselekszenek, nem nyílna tér az irracionális magyarázatoknak.