Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Miért tagadják a holokausztot?

2006. december 20.

Az iráni elnök azt javasolta, vizsgálóbizottság állapítsa meg, tényleg megtörtént-e a népirtás. Hirsi Ali, az iszlám fundamentalizmus ellen harcoló politikus szerint a moszlimok többsége  nem tagadja a holokausztot. Csak éppen sosem hallottak még róla.

Az iráni elnök azt javasolta, vizsgálóbizottság állapítsa meg, tényleg megtörtént-e a népirtás. Hirsi Ali, az iszlám fundamentalizmus ellen harcoló politikus szerint a moszlimok többsége  nem tagadja a holokausztot. Csak éppen sosem hallottak még róla.

Iránban a múlt héten holokauszt-konferenciát tartottak. Ott volt minden jegyzett holokauszt-tagadó, többek között a nézeteiért már börtönbüntetésre ítélt Fredrick Töben, Robert Faurisson és Georges Thiel. Nem hiányozhatott az amerikai neonáci David Duke sem, aki korábban a Ku-Klux-Klannak is oszlopos tagja volt. Duke előadásában azt fejtegette, hogy a gázkamrák valójában nem léteztek. Az ultra-ortodox, Izrael-ellenes hászid zsidók is tiszteletüket tették – igaz, ők a népirtást nem vonták kétségbe, mindössze a cionista törekvéseket, és elsősorban Izrael állam megalapítását bírálták.

A konferencia második napján maga Ahmedinezsád iráni elnök is felszólalt. Nemzetközi felháborodást kiváltó beszédében azt javasolta, hogy állítsanak fel bizottságot annak kivizsgálására, hogy tényleg megtörtént-e a holokauszt. „Amerika és Nagy-Britannia a cionista rezsim hatalomra juttatásával, és a holokauszt propaganda segítségével tör közel-keleti uralomra” – állította az iráni elnök.

Miért tagadják a holokausztot?” – teszi fel a kérdést a konferencia kapcsán Hirsi Ali, az iszlám radikalizmus ellen harcoló politikus a Die Weltben. (A cikk angolul is olvasható a Los Angeles Timesban.)

A Szomáliából menekülő Ali féltestvérével Hollandiában folyamodott menekültstátuszért. „Én megkaptam, ő viszont nem. Nekem így lehetőségem volt rá, hogy tanuljak, neki nem. Ahhoz, hogy felvegyenek az egyetemre, három tárgyból kellett levizsgáznom. Nyelvből, állampolgári ismeretekből és történelemből. Huszonegy évesen, ezen a történelemkurzuson hallottam először a holokausztról.”

Néhány évvel később a kiutasított féltestvér Hollandiába látogatott. Amikor Ali a holokausztról mesélt neki, így reagált: „Hazugság! A zsidók mindenkit megtévesztenek. Nem gyilkolták, nem gázosították el, és nem irtották ki őket. De imádkozom Allahhoz, hogy egy nap pusztítsa el őket.”

Alit nem lepte meg a kirohanás. Ő is Szaúd-Arábiában nevelkedett, ahol szülei és tanárai naponta meséltek a gonosz zsidókról, akinek legfőbb célja a muszlimok és az iszlám elpusztítása. Később Kenyába költözve is hasonló szellemiség vette körül. A zsidókat tették felelőssé a gyerekek haláláért, az AIDS terjedéséért és a háborúkért. Azt mondták neki, hogy ha nem pusztítják el a zsidókat, akkor azok végeznek a muszlimokkal.

„Ideje, hogy felébredjenek a nyugati vezetők, akiket Ahmedinezsád elnök holokauszt-tagadó beszéde annyira felháborított – írja Ali. – A muszlimok többsége nem tagadja a holokausztot. Csak éppen soha életében nem halott róla, mert nem volt kitől.”